"Империята" – епичен роман за войната, включващ завладяваща любовна история

Романът от шестстотин страници „Империята” е първа част от поредица за великата империя и описва епичната война между Османската и Източната римска империя за Константинопол през 1453 година. В Турция, само няколко седмици след пускането на книгата е поръчан втори тираж, тъй като първият е изчерпан. От публикуването през ноември 2009 книгата има общо четири преиздавания, което прави около 15.000 екземпляра. Най-новото пето издание ще увеличи броя на 20.000 продадени копия, което е безпрецедентно постижение за автор-дебютант. Романът около година присъства в класациите за най-продавани книги на различни държави.
Истанбул е обявен за Европейска столица на културата през 2010 година, което съвпада с публикуването на романа, чийто действие се развива в Истанбул, тогавашен Константинопол, столицата определяна и до ден днешен като „перла в короната”. Романът се концентрира върху темите за културната и религиозна толерантност по време на управлението на легендарния Мехмед II Завоевателя. След обявяването на Истанбул за Културна столица градът става обект на интерес по отношение на историческото си минало както от западния, така и от източния свят. Темата за съжителството между двете култури предизвиква международен интерес.
Много е писано за историята на Османската империя по-отношение на културните разлики със запада. Напоследък, обаче, темата се отърсва от старите клишета и стереотипи с книги като „Османската мечта” на Каролин Финкел. До момента няма книга, която да описва толкова добре историята по достъпен и артистичен начин, колкото „Империята”. Сагата, която е планирана като част от поредица за Османската империя, запълва литературната празнина. „Империята” получава признанието на Турция за обстойните проучвани, който предшестват написването – една необичайна практика на фона на измислените романи, уж пресъздаващи исторически факти. По романа в момента се снима 30-сериен филм с бюджет от 50 млн. долара.

Сюжетът
Александър, млад момък, трябва да напусне Константинопол, център за Източната римска империя и е принуден на се раздели с любовта на живота си и семейството си. На прощаване обещава да се върне някой ден и години по-късно изпълва дадена дума, но се завръща като коренно различен човек: вече е еничар от елитен османски отряд, който обаче все още не е забравил първата си любов. По същото време и на същото място, италианецът Алберти Балди пристига в Османската империя като посланик на Венеция, но скоро се превръща в пътешественик в света на мистичното. Скърбящ от загубата на съпругата си, той се влюбва в мюсюлманска жена, писарка преписваща ръкописи. Дневника, в който Алберти описва в пълни подробности невъзможната любов към по-нататъшната си втора съпруга, се оказва най-голямото историческо свидетелство. Междувременно деветнайсетгодишният султан Мехмед планира за завладее Константинопол, което ще промени съдбите не само на Александър и на Алберти, но и на целия свят.

Беязит Акман е турски писател, автор на къси разкази, литературен критик и професор по английска литература. Живее в САЩ и подготвя докторантурата си на тема, свързана с източно-западните културни разлики. Започва да пише „Завладяването” след петгодишно проучване и анализиране на хиляди документи на английски и турския, обикаляйки библиотеките по света в търсене на неоткрити източници. Този многоперспективен роман се простира от Константинопол през Венеция до Рим, описвайки легендарни исторически личности като Белини и Гутенберг и разказвайки непознатата до сега история на един владетел, спечелил умовете и сърцата на хора от различни култури. Романът поставя под въпрос установените стереотипи за християнско-мюсюлманските отношения и дава нова перспектива за дихотомията Изток-Запад.
Изпълнен с битки между рицари и еничари, с дебати между венециански артисти и османски художници на миниатюри, с колебания на любовта и културите, този роман дава поглед върху империята, който беше чакан толкова дълго. Да четете за любовта на Александър, за меланхолията на Алберти и за амбицията на Мехмед е все едно да гледате исторически филм. Историята за раждането на „Перлата в короната”, пресъздадена в „Империята”, ще остане дълго време в съзнанието ви.

Сподели в: