Императрицата на сладоледа от Антъни Капела

В името на любовта и сладоледа!

Тялото й принадлежеше на краля. Но кой щеше да разтопи сърцето й?

Версай, Париж 1670 г. Умението на Карло Демирко да създава сладък ароматен лед – непознатото до този момент в сладкарския свят изкушение, го превръща в търсен майстор. Той е откраднал техниката за неговата направа от двора на Медичите във Флоренция, където е израснал. Строго пазената тайна му донася състояние, добро положение в двора на френския крал Луи ХІV и обожанието на жените. Единствената жена, която устоява на обаянието му, е двайсет и една годишната Луиз дьо Керуал, обеднялата, но горда придворна дама на Хенриета Английска, сестрата на английския крал.

Уайтхол, Лондон 1671 г.
Когато Хенриета внезапно умира, Луиз и Карло са изпратени в Лондон с дипломатически мисии. Най-влиятелните политически съветници на двете държави решават, че Луиз трябва да стане новата метреса на английския крал Чарлз ІІ и няма да се спрат пред нищо, за да осъществят своите планове.
Карло продължава да е заинтригуван от загадъчната френска дама. Попаднал в средата на дворцови заговори и предателства, задължен да изпълнява всяка кралска прищявка и въоръжен единствено с умението си да поднася на приятели и врагове своите изключителни сладоледи, скоро той трябва да реши… На какво и на кого да е верен?

Понякога съдбата на цели народи и държави може да зависи от една купичка сладолед…

Мнения за книгата от читатели :
„Поредната изкусителна история от Антъни Капела!
„Императрицата на сладоледа” е четвъртият роман на Капела, очакван с нетърпение от мен – погълнах предишните три на един дъх. Той оправда надеждите ми – една великолепна приказка с любов, история, храна и малка частица Италия. Въпреки че действието се развива основно във Франция и Англия, Италия е представена от главния разказвач, Карло.
Историята в романа е измислена, но се основава на конкретни исторически факти. В центъра на сюжета е борбата за власт между крал Луи ХІV и придворните на Чарлз ІІ. И, разбира се, създаването на сладоледа.
Разказът се води от името на Карло Демарко – млад чирак сладкар, и Луиз дьо Керуал, бивша придворна дама на Луи ХІV, за която е решено, че трябва да стане метреса на Чарлз ІІ, за да помогне на Франция да стане най-великата държава в Европа.
Карло е влюбен в Луиз, но скоро става ясно, че тя е обсебена единствено от мисълта да бъде следващата кралица на Англия.
Рядко чета исторически романи и когато го правя, предпочитам книги за обикновени хора, а не за кралски особи, но тази история е чудесно написана и скоро просто потънах в света на английския двор и забравих къде се намирам аз самата. Беше ми забавно да чета как Парламентът обсъжда плащането на дълговете на краля, докато в днешно време се чудят само как ще платят своите! Чарлз ІІ е бил отявлен женкар, Нел Гуен е била може би най-известната му любовница, и Капела я описва чудесно в книгата си – като влиятелна и интелигентна жена, възползваща се от позицията си, за да извлече максимална полза за себе си.
Увлекателно е да се чете за създаването на сладоледа и за пищните банкети, организирани за кралския двор. Карло е прекрасен образ – забавен, романтичен и най-запомнящият се герой на тази история.
Почитателите на Капела и на неговото детайлно описание на исторически събития, преплетени с кулинарни изкушения, няма да бъдат разочаровани.”  Anne Cater  

„Чудесна, като предишните!
Скъпи Антъни, чаках с нетърпение следващата ти книга и най-любимият ми човек на света ми я изпрати като изненада, тук, във Франция. Историческата основа в романа е изключително интересна – падам си и по историята на храната, и по дипломацията. За мен това е може би най-добрият ти роман, въпреки че „Изкушение с дъх на лимони” също ми е слабост. Още веднъж, благодаря ти за любознателността, вълнението и насладата, които влагаш в книгите си.
Сега отново чакам нетърпеливо следващата ти книга! Charlotte Brochoire, Париж

„Още една завладяваща история.
Бях погълнат – мисля, че това е правилната дума – от всички досегашни книги на Антъни Капела. Винаги се изненадвам как успява да открива такива интригуващи сюжети. Историята за създаването на сладоледа беше очарователна и въпреки че няколко пъти не бях сигурен как точно ще се развият съдбите на Карло и Луиз, къде точно ще се преплетат пътищата им, краят (много изненадващ, поне за мен) беше истински триумф. Кога ли тези книги ще бъдат филмирани най-после?” Matt Franks  

Дата на издаване: 27 юни 2011 г.
Меки корици
Страници: 348
Цена: 14 лв.
Превод: Антоанета Дончева-Стаматова
ИК Кръгозор

Сподели в: