Името ми е Червен – Орхан Памук

През 16 век Османската империя започва да губи позициите си на будеща страх световна сила. Прочут истанбулски миниатюрист получава тайна поръчка – да изработи в своето ателие книга, възхваляваща падишаха. Но тази книга трябва да бъде по-различна от всичко, излязло досега изпод ръцете на прочутите майстори на миниатюрата. В нея се крие нещо, което става причина за загадъчни убийства.

Ако още не познавате творчеството на Орхан Памук тази книга ще ви накара искрено да се влюбите в него.

Ако вече сте чели нещо от автора, то “Името ми е Червен” ще е поредното доказателство за неговия великолепен стил, изящна мисъл, изненадваща фабула и мъдрост.

Пленяващо целият текст е разказан от първо лице, но от много лица / неща – главният герой е различен във всяка глава, той е и Дяволът, и Кучето, и Дървото, и Убиецът, и жертвата… и четейки, виждаш света през очите и мислите на всеки един от тях, реалистично, без свян, в прав текст.

Модерен текст, който същевременно вплита като в сложна дантела история в историята, герои от фабулата с такива от митологията, много линии, заплетени – естествено любов и омраза, завист, професионална и религиозна гордост, мисли за изкуството, много мъдрост.

Като говорим за “Името ми е Червен” именно в Kafene.bg е редно да добавим, че в текста на няколко пъти се говори за силата на кафето, за това как то сближава хората, избистря мисълта им и дори на моменти се прокрадва идеята, че кафето е творение на Дявола …

На всеки ценител на хубавата литература Kafene.bg препоръчва “Името ми е Червен”.

Корична цена: 9,80 лв.

* * *

Сняг на Орхан Памук

Новата книга на Орхан Памук се казва "Музеят на невинността"

Сподели в: