Иля Велчев представя довечера романа си "Божи знак"

Иля Велчев представя довечера новия си роман "Божи знак". Премиерата на книгата ще е от 18:30 часа в Балабановата къща в Пловдив и ще бъде със специалното участие на Андрей Баташов.

… В огъня на ХІХ век  четири фигури – четири посоки. Четири човешки знака в историята на Балканския полуостров и все още огромната Османска империя. В лична битка с Времето, Народността, Религията, Насилието, Изкушението. Далечни и близки, непримирими и неразбрани, всеки откърмен със своя Бог, търсещи голямата Божия светлина. Българката София и турчинът Абдулалмаз, Нурие и Ангел – четири ярки съдби, изрязани с остър нож в една архаична азбука на догматични и жестоки, писани и неписани правила и закони.
 
Чедата на Аллаха срещу чедата на Христа. И едните, и другите са чеда на Бога, с една грижа, с една надежда, с един страх, с едно сърце. С един живот и една смърт. С едно щастие. Само едно.

Над Абдулалмаз и София е Божият знак. За него мечтаят посвоему и мюсюлманката Нурие, и християнинът Ангел. Божият знак е само знак, начало… А после?

Героите, обградени от човешки погледи, думи и сенки, вървят по по тъничкия, люшкащ се мост над пропастите на двата стари свята – християнския и мюсюлманския.
Оголената и погрозняла връв на времето иска да души и да души отново. Броеницата от бели и черни дни се къса и разпилява. Абдулалмаз и София искат да измият лицата си със слънце, да изтръгнат от душите си късовете черна сянка, която са засукали от горчивото от вековете мляко на тази балканска земя – била царство на едните и станала царство на другите. А утре как ще е?…
И все пак – в началото бе любовта...

Издател – ИК"Жанет – 45".
Корична цена – 10 лева.

Иля Борисов Велчев е съвременен български поет, белетрист, драматург, сценарист и кинорежисьор. Роден е на 26 февруари 1947 г. в София – в семейството на Борис Велчев – секретар и член на Политбюро на ЦК на БКП през 1970-те години. Завършил е кинорежисура във ВГИК – Москва (1973).

Автор е на над 20 книги, 10 филма и текстове на песни, по-известни от които са "Хризантеми” на Лили Иванова, "Осъдени души” на Митко Щерев, "Ако си дал” на Емил Димитров.
Сценарист и режисьор на филмите "Ако те има”, "Драма”, "Дубльорът”, "Завръщане от Рим”, "Мандолината”, "Повод за убийство”, "От другата страна на огледалото”, "Сладко и горчиво”. Заради най-преследвания му филм "Завръщане от Рим” (1977) баща му Борис Велчев е освободен от постовете му в ЦК на БКП, макар да е считан за втори човек в партията след Тодор Живков.

Сподели в: