Илюстраторката Капка Кънева представя “Облак, сянка”

Изложбата “Облак, сянка” на илюстраторката Капка Кънева (10 – 26 май 2018), включва голямоформатни фотографии на хартиени обекти, създадени за кориците на класически или съвременни литературни произведения. Графичната селекция обединява илюстрации към стихосбирки, както и поредица експерименти с пластиката на хартиените облаци, които занимават авторката напоследък.

Облаците присъстват в изложбата и под формата на пластични оригинали. Тях, заедно с други хартиени скулптури, публиката предстои да види за първи път.

Хартията, ножиците и насочената светлина, благодарение на която зрителят разчита пластиките и техните хвърлени сенки като рисунки, са основните изразни средства на художничката, която от няколко години преподава в Националната художествена академия.

По време на „Европейската нощ на музеите“, която ще се проведе на 19 май, Капка Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към нейната работа. Ще могат да бъдат разгледани  висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен „Съвет към малките момичета“, на издателство “Лист”, тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите ще могат да се срещнат и разговарят с художничката.

Капка Кънева е родена в София през 1978 г. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“. През 2006 г. специализира в Cité Internationale des Arts, Париж, а през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца.

Работи в областта на илюстрацията, книжния дизайн, хартиената пластика и колажа. Интересува се от аспектите на книгата като пространствен обект. Между 2009 г. И 2014 г. преподава „Илюстрация и оформление на книгата“ в специалност „Книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, а от 2014 г. е главен асистент в катедра “Книга, илюстрация, печатна графика” в Националната художествена академия. Сред издателствата, за които работи, са “Панорама”, “Алтера”, “Жанет 45”, “Милениум”, “Ерго”, “Лист”, Oxford University Press, Мадрид и eta Verlag, Берлин. Автор е на “Играта като книга” (“Панорама”, 2014).

През 2001 г. Капка Кънева получава наградата за дипломна работа на фондация „Отворено общество“. Отличена е и в конкурсите „Художникът и текстът“, 2005 г., и „Изкуство на българската книга“, 2006 г. Поредица „Европейски романтизъм“ на издателство „Алтера“, с неин графичен дизайн, получава приза на асоциация “Българска книга” за най-добър издателски проект за 2010 г. През 2011 г. на художничката е присъдена втора награда и грамота за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн. През 2014 г. четири нейни корици попадат в селекцията на АБК  “Най-добрите корици на книги”, а през 2016 г. е наградена за представянето си в Осмото международно триенале на сценичния плакат, София.

Избрани самостоятелни изложби:

2009 г. –  галерия „Агора“ (куратор Румяна Константинова). Номинация за наградите за съвременно изкуство на MTel;

2011 г. – илюстрации и дизайн на книги в Мишколц и Будапеща, Унгария;

2012-14 г. –  Москва, Русия; Дубна, Московска област; Братислава, Пиещани и Банска Бистрица, Словакия;

2017 г. – самостоятелни изложби и уъркшопи в Център Елцин, Екатеринбург, Русия и в културното пространство на eta Verlag, Берлин, 2017 г.

Член на СБХ и ADC Bulgaria.

Сподели в: