Илюзия на цветовете

Изложба пунктуална живопис “Илюзия на цветовете” на Владимир Цеков (1975) се откри в центъра “Илиев” – филиал на Американския университет в София (Студентски град, до зала “Христо Ботев”).

“Съблечи всекидневието, облечи душата си в цветове” е мотото на експозицията.

В края на 2005 г. авторът преживява лична травма, която отключва ненадейно способността му да рисува с пръсти. След тежка интоксикация, по време на възстановителния период, той открива начин да се пребори с болката, като рисува цветя, без да използва четка. Боите са маслени, техниката е пунктуална живопис. Цветовете, които най-често присъстват в платната на Владимир Цеков, са ярки и наситени. Картините носят много топлина и създават неповторим душевен комфорт у зрителя.

Тайната на художника е в това как съумява да вдъхне истински живот на цветята, които е изобразил. Превъзходството на червено-оранжевата гама на платната неизменно те кара да се замислиш как цветът на страстта може да изглежда толкова укротен и същевременно да усетиш топлината и особения му терапевтичен ефект.

Картините носят свое индивидуално послание, но същевременно са свързани помежду си като съвкупност от нови идеи и най-вече от огромна жажда за живот и красота, отбелязват организаторите.

Владимир Цеков е роден в София. Завършва средното си образование във Ветеринарномедицинския техникум в Костинброд, след което се дипломира в ХТМУ – София.

Сподели в: