Илюзия за размяна на тела чрез Художествена инсталация

Чрез използване на камери и очила за виртуална реалност Валерия Петкова и научният й ръководител д-р Хенрик Ершон постигат илюзия на възприятията за размяна на две тела.

Общото между научните експерименти на Валерия Петкова и художествените инсталации на Петко Дурмана е в използването на визуални технически решения за постигане на преживяване, при което човешките възприятия достигат отвъд възприемането на реалността.

Петко Дурмана чрез мултимедийни прожектори излъчващи само в инфрачервената част на спектъра и очила за нощно виждане постига ефекта на невидима прожекция. Така публиката на инсталацията му Post Global Warming Survival Kit се озовава в празно пространство, което става видимо и се изпълва само чрез използването на допълнителни визуализиращи устройства.

Илюзия на възприятията: смяна на тялото
Сюжетът, в който двама души разменят телата си е пленявал въображението на писатели и творци в продължение на десетилетия. Въпреки, че не е била обект на научни изследвания, темата въплъщава фундаменталния въпрос защо възприемаме съществуването си като протичащо в рамките на физическите ни тела.
реклама
Чрез настоящата серия от експерименти изследователите създават сетивна илюзия за размяна на тела, която директно засяга темата. Манипулация на визуалната перспектива в комбинация с получаването на комплексна мултисензорна информация от тялото се оказват достатъчни, дадено чуждо или дори “изкуствено” тяло да се възприеме като собствено. Ефектът е толкова силен, че човек застанал срещу чуждото тяло, което сетивно възприема като собствено, при ръкостискане възприема своята ръка като чужда и чуждата – като собствена. Фундаменталната значимост на експеримента се състои в идентифицирането на процесите на възприятие, които генерират усещането за “притежание” на собственото ни тяло.
Валерия Петкова

Монтирана в свят, в който ядрената зима е заложена като радикално решение на проблема с глобалното затопляне и наводненията, инсталацията представлява живота на един човек, който наблюдава морския бряг в един пост-апокалиптичен пейзаж, почти лишен от органичен живот.
Изживяването на затъмнената инсталация и инфраред прожекциите, видими само с уреди за нощно виждане, създава усещания едновременно за празнота и пълнота.
Технологията на инсталационното изображение се базира на предположението, че когато голяма част от достъпа на слънчевата светлина до Земната повърхност бъде блокирана, както в сценария на ядрена зима, способността за зрение в инфрачервения спектър става по-полезна от тази, която ни е заложена по природа.
Петко Дурмана

Инсталацията Post Global Warming Survival Kit е продуцирана от Център за медийни изкуства “Едит Рус” в Олденбург, Германия и е реализирана с подкрепата на шестмесечна работна стипендия. Проектът е номиниран за наградата на Transmediale 09.

Модератор: Маргарита Доровска
22 декември 2008 г. (понеделник), 18 ч.
Гьоте Институт София, ул. “Будапеща” 1

Сподели в: