Илка Зафирова и Дидо Мачев поемат групи в МОНТФИЗ

От 24 до 30 октомври 2009г. ще се проведат записванията на курсисти за есенния прием на Актьорски Школи МОНТФИЗ в София. Младежките групи по актьорско майсторство (от 14 до 25 години) този път ще са две – едната е поверена на Илка Зафирова, а другата ще се ръководи от Дидо Мачев.

За пръв път за младежите в София ще бъде открита и група по актьорско майсторство за куклен театър, която ще се води от Мила Коларова.

За по-голямо удобство на родителите детските курсове (от 6 до 13 години) в столицата са разпределени в три школи – Орлов мост, Плиска и Пиротска. Там групите са под ръководството на актрисата Мила Коларова. От тази есен детските школи на МОНТФИЗ, освен съботно-неделни курсове, предлагат занятия и през седмицата –  сутрин или следобед – в зависимост от удобното за вас време.

Екипът на МОНТФИЗ не е пропуснал да се погрижи и за тези, които предпочитат актьорството просто като хоби и начин за разтоварване и самоусъвършенстване – групите за възрастни (над 26 години) стартират в седмицата 2 – 6 ноември. Те ще се водят от прочулия се около последния сезон на „Сървайвър” актьор и режисьор Димитър Димитров и режисьорът Йордан Славейков.

От тази есен столичният клон на Актьорски Школи МОНТФИЗ предлага още един нов продукт – за по-интровертно ориентираните любители на театъра и изкуството – АРТ АТЕЛИЕТА за деца, младежи и възрастни. Курсистите в новите групи ще се занимават с изработване на театрални кукли и макети, като ще работят в партньорство с групите по актьорско майсторство. В края на всяко ниво ще бъде откривана изложба на изработените в ателиетата театрални кукли и макети.

Във Варна, Пловдив и Шумен записванията протичат от 3 до 6 ноември, а групите стартират между 7 и 12 ноември.
И в трите извънстолични клона на Актьорски Школи МОНТФИЗ стартират групи за всички възрасти – деца (6 до 13 години), младежи (14 до 25 години) и възрастни (над 26 години).

Актьорски Школи МОНТФИЗ са полезни и за всички, които са решили да се занимават професионално с театър в бъдеще. Тази есен 21 души от младежките ни групи кандидатстваха в най-реномираното висше учебно заведение за театрално изкуство в България – НАТФИЗ. Дванайсет от тях бяха приети. Това е над 50% успеваемост на нашите курсисти.
Нещо повече – броят на приетите общо за двете актьорски специалности в Академията е 67. Това означава, че близо една пета от целия новоприет актьорски випуск  в НАТФИЗ се състои от курсисти на Актьорски Школи МОНТФИЗ!

На 5 октомври тази година се навършват 8 години от създаването на МОНТФИЗ (Младежка Организация за Независимо Театрално и Филмово Изкуство). Организацията е създадена през 2001 г. в Шумен от Слав Бойчев – първоначално като непрофесионална трупа. През 2004 г. трупата се превръща в школа за младежи, в която преподават професионални актьори. През 2007 г. Слав Бойчев открива клон в София, година по-късно в Пловдив и Варна.

В момента МОНТФИЗ има три основни дейности – Актьорски Школи, Продуцентска компания и Езикови Школи.

Актьорските школи вече предлагат богата гама от курсове за всички възрасти – деца, младежи и възрастни. В школите преподават едни от най-изявените професионалисти на българския театър – Мария Сапунджиева, Малин Кръстев, Славчо Пеев, Илка Зафирова, Христо Чешмеджиев, Вяра Коларова, Тодор Близнаков, Дидо Мачев и много други.

Сподели в: