Илия Троянов: Живеем в изключително интересни времена

Илия Троянов е от големите автори на нашето време. Живее и твори в Германия, но темата за България често е застъпена в творчеството му. Освен множеството книги, издадени на немски и редица други езици, вече има няколко и на български език. Този разговор бе специално за читателите на Kafene.bg и разкрива малко повече за този невероятен автор, личност с широки интереси и дълбоки познания в различни области.

Харесва ли ви изданието на "Номад на четири континента"
?
Това е специално издание с много илюстрации, карти. Освен това много ми харесва, че е отпечатано в два цвята – в зелено са писанията на Ричард Бъртън, а в черно са моите. По този начин веднага се вижда диалога – визуален израз на диалога между Бъртън и мен. Красиво е оформена, има хубави орнаменти.

За ценители ли е това издание?
В Германия намери масов интерес, въпреки че е едно хубаво издание. Фактът, че е изданието е луксозно, не значи, че е само за избрани ценители. Но без съмнение това е издание, което ще зарадва хората с любов към книгата като предмет, не само като съдържание, за библиофили.

Как се приемат книгите Ви тук, спрямо по света
?
Добре, добре се приемат. Очевидно възможностите в България са ограничени, тъй като от една страна книгите не са много евтини. Като сравнявам средната надница в България със средната надница в Германия книгите тук са по-скъпи. От друга страна в една епоха, в която много хора трябва да се борят да оцелеят очевидно имат по-малко време да четат, по-малко време за такива лични луксове. Но смятам, че и издателството и аз сме доволни.

Доколко в текстовете Ви присъства България
?
Не мога да кажа. Авторът не определя начина, по който ще се възприеме една книга.  В това е красотата на литературата – че книгата всеки път се създава наново, когато читателят я чете. Вие лично създавате книгата, когато я четете.

Давате ли такава свобода на читателя?
Той я има тази свобода. Книгата не съществува без да се чете. И тя се чете по много различни начини. Специално след излизането на "Събирачът на светове" от март 2006-та, която излезе в много страни, много масово се продава и получавам много писма за нея, е изключително интересно човек като автор да наблюдава начина, по който се приема и интерпретира, как емоционално реагират читателите се различава коренно. Така че аз нямам никакво право като автор да определям кои от тези възгледи или реакции са по-правилни и кои са по-малко правилни. В момента, в който се разделям с книгата, с текста, го освобождавам, той сега е напълно самостоятелно нещо, и има собствен живот, извън моя. Това е нещо като смърт на една книга, моментът, в който се отделя от автора.

Когато човек завърши един обемист роман, с който се е занимавал в продължение на няколко години това е доста тъжен момент. Все едно, че един приятел умира. Но и нужен елемент, тъй като това създава нови възможности за следващи книги.

Пишете ли нещо в момента?
Аз винаги пиша. Успоредно пиша по няколко неща. Точно завърших една политическа книга – "Атака срещу свободата", заедно с една немска колежка. Говори се за това, че в цял свят в последните години масово се увеличават възможностите на държавата да шпионира гражданите, да нарушава гражданските права, подслушване, снимане на обществени места и т.н. Това е един поток, който използва факта, че има заплахата на тероризма и го използва, за да намали демократичните права на гражданите, което е едно много опасно развитие. Затова решихме да обърнем внимание върху тези процеси, в една доста сбита, малка политическа книжка. Ще излезе на немски през август.

В момента пиша първата си пиеса за един от водещите немски театри в Хамбург. Голяма историческа пиеса. Този театър първо ще постави драматична версия на "Светът е голям …". Колко иронично, книгата първо получи втори живот като филм, а сега и трети живот като пиеса.

Освен това пиша един роман, който се занимава с един човек, специалист по глетчерите.

Много проекти иматеПодхранват ли се?
Винаги е така при мен. Не, всеки води независим живот.

От къде намирате тези разнообразни теми?
Темите са навсякъде. Модерният свят е толкова пълен с интересни събития, развитие, теми, така че единственото, за което съжалявам, е, че не успявам да следя всичко. Живеем в изключително интересни времена, също и опасни. Така че задачата на автора е налице.

* * *

Вижте и:
Видео-интервю с Илия Троянов
Две книги на Илия Троянов от издателство Сиела
"Номад на четири континента" от Илия Троянов има премиера на 9 март

Сподели в: