Илия Милков открива юбилейна изложба в София

 "Двадесет години назад” –  ретроспективна изложба на художника  Илия Милков, посветена на 80-годишния му юбилей, ще бъде открита на 31 май 2008 г. в софийската галерия Астри (ул."Цар Самуил" 34).                        

За последен път Илия Милков излага платната си пред столичната публика през 1973 година.
И макар че в колекционерските среди той е търсен и харесван, за широкия кръг млади ценители на изкуството авторът е по-скоро неизвестен.
Илия Милков е роден през октомври 1927 година в с. Ставерци, Плевенско. От 1950 г. се занимава с живопис, оттогава са и първите му участия в Общи Национални изложби. Става член на СБХ през 1969 г. Участва в ръководството на Плевенската група на художниците, като дълги години е председател на художествения съвет. Прави самостоятелни изложби през 1970 г. в Русе, 1973 г. в София, 1976 г. в Пловдив, 1982 г. в Орешак и през 1989 г. в Никопол. През 1993 г. участва със свои творби на аукцион в "Отел Друо”, Париж. Има национални награди от общи изложби в Пловдив, Русе, Шумен, Смолян, а през 1971 г. става носител на Наградата на София за живопис, както и на орден "Кирил и Методий”  І и ІІ степен за заслуги в областта на изобразителното изкуство.

Показваната сега колекция включва платна от 1986 година до последните четири произведения на Илия Милков, завършени през март 2008 г. Верен на своя първоначален жанров избор – пейзажа, това е период, в който той вече е излязал от деликатната ранна монохромна гама на сивкаво-сините си композиции. Цветовете бликат, струят и не случайно платната на художника са определяни като цветно опиянение, а той като майстор на пейзажа и цветната магия.
                                      
Експозицията ще продължи до 20 юни 2008 г.           

Сподели в: