Икони от Източните Родопи са изложени в Аладжа манастир

16 образци на българската иконопис от Късното Средновековие (ХVI – ХVIII в.) изпълват  експозиционната зала на Аладжа манастир. Те са от Източните Родопи и се съхраняват в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Аладжа манастир е най-известният скален манастир по българското черноморие. Разположен е сред красива гориста местност на 14 километра от Варна. Сега за първи път е изложена цялата колекция от икони, която гостите на скалния манастир могат да видят до 15 септември 2008 г.

Заедно с иконите е показан и процесът на реставрация, копия на отделни оригинали, има и филм, който проследява процеса на реставрация и консервация на най-старата от иконите – тази с лика на св. Йоан Предтеча.

Представените икони са открити при експедиция в селски храмове в крайните дялове на Източните Родопи. Били са в много тежко състояние и след консервация и реставрация са приведени в експозиционен вид. Определят ги като образци на българската иконопис от Късното Средновековие. Най-ценното в тях е, че са много стари – от ХVI, ХVII и ХVIII век.

Сподели в: