Икебана и хайга в Столична библиотека

В Столична библиотека вчера беше открита прекрасна изложба на икебана и хайга под името “Есенни багри”. Организатори са Посолството на Япония в Република България, Школата по икебана към Сдружение “Сога” и Българския хайку съюз. Екзпозицията може да бъде разгледана до сряда, 26 октомври 2016.

Двете японски изкуства се съчетават по интересен начин, сякаш разказвайки на посетителите японска приказка. Цветните композиции, поетическите тристишия, снимките и рисунките ни пренасят в Страната на изгряващото слънце и ни правят съпричастни на тези древни японски традиции, пречупени през днешния ни западен светоглед.

В програмата на изложбата "Есенни багри" на 25 октомври (вторник),  от 18:00 ч. ще се състои хайку рецитал “Есенни стъпки”, съпровод на флейта от Кристиан Симеонов. Мястото е Американският център на Столична библиотека, пл. “Славейков” № 4а, ет. 1. Входът е свободен до запълване на залата.

Изложбата е част от годишните традиционни 27-ми дни на японската култура в България.

За хайга: Хайга е художествена творба, съчетание на рисунка или снимка с кратката поетическа форма хайку.

За икебана: Икебана е традиционно японско изкуство за подреждане на цветя. Има много стилове – класически и модерни, за интериор и за екстериор. Най-малката икебана се подрежда в чаша, а най-големите достигат до 2 и повече метра височина. В тази изложбата може да видите както класически, така и модерни композиции – например с разтворен чадър, щайги като скулптура с есенни цветя, плодове и цветя, изящно оранжево цвете във ваза, заобиколено от метални закачалки, боядисани също в оранжево.


хайку – Диляна Георгиева

Вижте още:
Красивите оригами на Емилия Скотник
„Японската цивилизация“ – един различен и удивителен свят
Дора Сомова – майсторката на японски кимона

Сподели в: