"Изчезващите дестинации: 37 застрашени места. Ще ги има ли утре и можем ли да ги спасим?" от Кимбърли Лисагор и Хедър Хенсън

Хипнотичният град на инките Мачу Пикчу, скътан в планините на Перу, е преоткрит и включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Към днешна дата отдалечеността му не е пречка за ентусиазираните тълпи, достигащи до 2500 души дневно, които рискуват да го погубят под краката си.
Национален парк „Глейсиър” е отдавна познат със зашеметяващата красота на ледените си полета, но в рамките само на нашия живот глетчерите в него ще изчезнат заради глобалното затопляне. В биозаливите на Пуерто Рико хората плуват в трептящото от биолуминесценция море, но утайката, причинена от строителството, убива микроорганизмите, които създават този загадъчен блясък. И докато пишем тези редове, изброените места – заедно с много други – биват безвъзвратно променяни – от климата, от екологични фактори, от прекомерна експлоатация и по естествени причини.

Ще ги има ли утре Националният парк „Йелоустоун”, Мъртво море и островите Галапагос? Можем ли да спасим от изчезване делтата на Дунав, Земята на масаите в Кения и бореалната гора във Финландия? Какво трябва да се направи, за да остане Венеция над водата?

Въпроси, на които новата книга на издателство „Вакон” дава отговор.

„Изчезващите дестинации” на Кимбърли Лисагор и Хедър Хенсън е съкровищница на географските чудеса и пътеводител сред 37 застрашени от изчезване места, описани по неповторим начин и с особен ракурс: какво води до тяхното унищожение и какво се прави за спасяването им.

Кимбърли Лисагор е журналист на свободна практика и автор на книгата Wilderness Lodge Vacations, с която печели наградата „Лоуел Томас” за най-добър пътеводител и награда за отлични постижения от Северноамериканската асоциация на журналистите, пишещи по туристически теми. Автор е на материали за пътешествия и околна среда за редица издания от ранга на National Geographic Adventure, Modern Traveler, New York Times и други. Живее в Сан Луис Обиспо,
Калифорния.

Хедър Хенсън също работи като журналист на свободна практика и е писала за Men’s Journal, Smithsonian, National Geographic Traveler. През 1999 г. печели наградата на списание Harper’s за специфичен стил на писане. Живее в Боулдър, Колорадо.

Пригответе се за път, тъй като само с пътуване може да се утоли жаждата за пътешествия. Утолете Вашата с най-новата книга на издателство „Вакон”.

Сподели в: