Изтъкнати социолози и философи в България 5-7 ноември 2012

Полският институт в София
съвместно със Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”
и Института за изследването на обществата и знанието – БАН
канят на
6 ноември 2012 г., вторник, 17 -19 ч., Аула на Софийския университет
Лекция на проф. Зигмунт Бауман Кое е „централното” в Централна Европа?

5 ноември 2012 г., понеделник, 12-14 ч., Нова конферентна зала, Ректорат, СУ
Лекция на проф. Александра Яшинска-Каня
„Промяна на ценностите на поляците на фона на Европа 1990 – 1999 – 2008".

5 ноември 2012 г., понеделник, 18 ч., Полски институт, ул. Веслец 12
Проблемът да бъдеш човек днес – филм за проф. Зигмунт Бауман.
Среща с режисьора на филма Бартош Джадош и продуцента Гжегож Лепяж

7 ноември 2012 г., сряда, 17.30 ч., Полски институт, ул. Веслец 12
Тържествено връчване на проф. Зигмунт Бауман на Почетния знак на Института за изследване на обществата и знанието
Дискусия с проф. Бауман, водещ – доц. дсн Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието -БАН
Любов, Европа, светът на Зигмунт Бауман – документален филм на
реж. Кшищоф Жончински
Проф. Зигмунт Бауман – социолог, философ, есеист, университетски преподавател. Едно от най-важните понятия, на които е автор, е втечнената модерност – синоним на постмодерността – като най-подходящо име за съвременната ситуация.  Проницателен изследовател на тоталитарните общества и проблемите на свободата, той е смятан за един от най-изтъкнатите мислители на това течение. Автор на тревожни, широко коментирани прогнози относно бъдещото на цивилизацията. Преподавател в университетите в Тел Авив и Хайфа, Лийдс, където от 2010 г. работи център с неговото име. Лауреат на наградата на княза на Астурия в областта на комуникациите и работата в името на човечеството, наградата „Теодор Адорно”, Златен медал „Заслужил за културата – Gloria Artis”. Доктор хонорис кауза на Софийския университет (2002 г.), Карловия университет в Прага и Университета „Карл Велики” в Ковно. На български са излезли следните негови книги (превод от английски – Мария Димитрова): „Глобализацията” (1999); „Живот във фрагменти” (2000); „Постмодерната етика” (2001); „Модерност и Холокост” (2002, превод от английски Алфред Криспин), „Общността” (2003).
Проф. Александра Яшинска-Каня (Институт по социология на Варшавския университет) – занимава се със съвременни социологически теории, международни сравнителни изследвания на ценностите, национални и етнически конфликти, социология на емоциите. Ръководител на полския екип в международния проект European Values Study, в рамките на който работи с българските си колеги, ръководени от проф. Георги Фотев.

Входът за всички прояви е свободен

Сподели в: