"Източни пиеси" с 3 награди от фестивал в Токио

Българският филм "Източни пиеси", чиято премиера бе този месец, спечели голямата награда на 22-рия Международен кинофестивал в Токио (TIFF), съобщи агенция Киодо. Режисьорът на филма Камен Калев пък получи наградата за най-добър режисьор и прие наградата за най-добър актьор, присъдена посмъртно на Христо Христов, който играе себе си в лентата. Христов умира от свръхдоза няколко дни след края на снимките.

Голямата награда на фестивала е придружена от чек за 50 хил. щатски долара. За нея се състезаваха 15 творби.

Призовете бяха присъдени от шестчленно международно жури, чийто председател е мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту ("21 грама", "Вавилон"). Известният Иняриту, работил със звезди като Брад Пит и Шон Пен, похвали Камен Калев, че е създал филм, който истински се отличава от другите ленти в конкурса.

"Това е филм, който с малко думи и по един много изтънчен, драматичен и социален начин е успял да улови същността в живота на младите хора, както и сложността в икономическата ситуация и етническите проблеми, от които сме заобиколени. И най-важното е посланието в края на филма – че съществува надежда", казва Иняриту.

На 19 октомври "Източни пиеси" взе и наградата за най-добър филм в конкурса на 25-ия кинофестивал във Варшава.
Призът за най-добър филм е създаден от Елиър Бенк и има финансово изражение близо 10 хил. лева.

Ако все още не сте гледали филма, не се бавете и отидте до най-близкото кино. Приятно гледане!

Сподели в: