"Източни пиеси" с премиера в Бургас

Филмът на Камен Калев "Източни пиеси", който обиколи редица престижни фестивали, най-после е с премиера и у нас. Разказът е за двама братя, които са изгубили връзка помежду си и внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги (Ованес Торосян), отскоро член на нео-нацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо (Христо Христов) е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство.

От Георги се очаква активно участие в по-големи акции и той поставя под съмнение сериозната си ангажираност в групировката, докато Ицо си задава въпроса дали красивото турско момиче Ишил (Саадет Изил Аксой), спасено от него, не би моглo да го спаси от тъжния му живот в София. Единственият начин двамата братя да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия.

Драмата, която се разиграва във филма, се пренася и отвъд камерите. Главният актьор в лентата – Христо Христов умира дни след края на снимките от свръхдоза. Филмът е като дневник на живота му, тъй като почти всички истории от лентата са действителни. Режисьорът Камен Калев е близък приятел с Христо, който не е професионален актьор. Двамата се познават от деца и вече пораснали, историята на Христо, трогва режисьора и прави този истински филм. Истински, защото в него няма заучени и банални фрази, застинали лица и изкуствени емоции, а само чувства. Различни емоционални състояния, които ви заливат от екрана и няма как да не ги усетите вътре в себе си.

"Източни пиеси" бе представен тази година в селекцията на кинофестивала в Кан, а от Сараево се върна с престижната награда на Международната федерация на киноклубовете на фестивала в Сараево, която му гарантира разпространение в 3000 зали на организацията.
Премиерата на филма е на 9 октомври в Бургас, а от 16 октомври в София и цялата страна. Изборът премиерата да е в Бургас е посвещение към Христо, който израства в морския град заедно с Камен Калев.

Сподели в: