"Източни пиеси" се състезава за наградата на ЕП

Източни пиеси" на режисьора Камен Калев ще се бори за Наградата за кино LUX на Европейския парламент за 2009 г., съобщиха от българското представителство на институцията.

Филмите, с които ще се състезава българо-шведската продукция, са "Sturm" (Германия, Дания, Холандия) и "Welcome" (Франция). От 12 ноевмри в Европейския парламент в Брюксел започват прожекциите на трите филма, които ще продължат до 20 ноември. Победителят ще бъде обявен на 25 ноември в Страсбург.

Тогава председателят на Парламента Йежи Бузек ще връчи и наградата на стойност около 87 000 евро. Тя ще бъде използвана за финансиране на субтитрирането на спечелилия филм на 23-те официални езици на Европейския съюз; за адаптирането му за хора с визуални и слухови увреждания; за производството на 35-мм версия за всяка държава членка и за помощ при издаването на DVD.

Селекцията за Наградата LUX е за филмови творби, (включително анимации), които разглеждат основополагащите ценности на европейската идентичност, разкриват европейското културно разнообразие или допринасят за дебата върху интеграционните процеси в ЕС.

Победителят сред филмите ще бъде определен от членовете на Европейския парламент, които могат да гласуват на интернет сайта на ЕП до 24 ноември. Евродепутатите ще разполагат с толкова гласове, колкото филми са изгледали, т.е. до 3.

Сподели в: