Израелският писател Етгар Керет пристига в България

Етгар Керет, най-четеният автор в израелските затвори и най-краденият автор в израелските книжарници, "гласът на следващото поколение" (Салман Рушди), човекът, чийто нов сборник разкази се разпродаде само за три седмици в тираж 65,000 на миниатюрния израелски книжен пазар, пристига в България.

Керет ще гостува на София, Пловдив и Стара Загора, за да представи дебютния си сборник разкази на български език "Автобусният шофьор, който искаше да бъде бог". Авторът е написал специален предговор само за българските си читатели. Сборникът е в книжарниците от 14 септември с логото на Жанет 45 (като част от новата поредица "Кратки разкази завинаги") в превод на Милена Варзоновцева, оформление на Ина Бъчварова и под цялостната редакция на Нева Мичева.

Програма на турнето:

София
21 септември 2010, вторник
19:00, Софийска градска художествена галерия, зала 2
Ул. Ген. Гурко 1

Пловдив
22 септември 2010, сряда
19:00, Театър Hand, бул. Руски 18

Стара Загора
23 септември 2010, четвъртък
18:30, Библиотека Захари Княжески, бул. Руски 46

За автора
Етгар Керет (1967, Рамат Ган) пише разкази – пет сборника за последните 18 години (публикувани също в The New York Times, Le Monde, The Guardian и др.), преиздавани многократно в Израел, превеждани в различни рекомпилации на 30 езика и екранизирани в над 40 късометражни филма. Керет преподава в университета "Бен Гурион", събира международни отличия и критики, живее в Тел Авив със сина си Лев ("като Толстой, пък и на иврит това значи сърце") и жена си Шира Гефен (с нея през 2007 г. спечелиха в Кан "Златна камера" за дебютен пълнометражен филм с техния "Медуза").

В "Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог", неговата първа книга на български, са включени дебютният ("Тръби", 1992) и третият му сборник ("Щастливите лагерници на Кнелер", 1998). Повестта "Щастливите лагерници на Кнелер", която е и най-дългото произведение на автора, е в основата на пълнометражния филм Wristcutters (2006) на режисьора Горан Дукич с Том Уейтс в ролята на Кнелер и музиката на Гогол бордело за фон, както и на култовия комикс "Пицария Камикадзе".

Отзиви :

„Блестящ писател. . . напълно различен от всичко, което познавам. Гласът на следващото поколение.“
– Салман Рушди

„Кратки, странни, смешни, измамно лежерни като тон и въздействие, разкази които звучат като шега, но не са – Керет е писател, който трябва да бъде приеман сериозно.“
– Ян Мартел, автор на Животът на Пи

„Разказите на Етгар Керет са свирепи, забавни, пълни с енергия и въображение – и в същото време често са дълбоки, трагични и силно разтърсващи“.
– Амос Оз

„Най-добрата литературна творба създадена в Израел през последните пет хиляди години.  Всяка страница е полиран диамант. Направете си една услуга: отидете на касата и си купете тези книга сега.“
– Гари Щайнгарт, автор на Absurdistan и The Russian Debutante’s Handbook

“Един от най-важните живи писатели.  .  .  Остроумието му е омагьосващо.“
– Клайв Джеймс

Сподели в: