Излязоха оригиналните фототипни "Анини приказки" от Стефан Цанев с рисунки от Климент Денчев

"Анини приказки" от Стефан Цанев с илюстрации от Климент Денчев – бате Климбо на издателство PRO BOOK не е просто поредната детска книга на българския пазар. Това е книга с 40-годишна история. Много от приказките са разказвани от Климент Денчев по телевизията. Писани са през 1970-1971 г. и оттогава са издавани няколко пъти, но за първи път излиза фототипното издание и целият състав на приказките. Например "Другото овчарче" не е била допусната от цензурата в предишните издавия, нито телевизията я е излъчвала.

Още незавършил историите Стефан Цанев ги е четял на 3-годишната си дъщеря и заедно са ги обсъждали. Климент Денчев пък на един дъх, само за един ден ги илюстрира. Получава се интересна симбиоза между авторът, малкото момиченце и художникът. Например "Кой вижда по-надалеч" е написана по идея на Климент.

Стихотворните приказки са подредени възрастово – първата "Трите патета" е за най-малките, 2-3-годишните, постепенно текстовете се усложняват до последните приказки "Приказка за пътя" и "Приказка за другото овчарче", които са за по-големите деца 

"Анини приказки" е подвъзнана ръчно в една софийска книговезница. Стефан Цанев я подарява на дъщеря си по случай 8-мия й рожден ден. Ани я пази 40 години и я носи навсякъде по света със себе си като скъп спомен. Преди 1 година тя я показва на баща си. Скоро след това се ражда идеята книжката за пръв път да бъде издадена в оригиналния й вид. Издателство "Pro book" и Стефан Цанев решават да запазят оригиналния машинописен шрифт ("дори с няколкото печатни грешки", казва Стефан Цанев).

"Българските читатели имат правото да получат една истинска книга с колекционерска стойност. Тези приказки са надживели времето си и през 40-те години преиздаване са доказали, че са хубави и интересни" – споделиха от издателството.

Книгата се издава в тираж 7001 екземпляра – по един на всеки хиляден жител на 7-милионна България.
Всеки екземпляр е номериран, което го прави колекционерска рядкост.

Издателството ще приема предварителни заявки от държавни институции и частни бизнес структури, както и от физически лица, за закупуване и притежаване на определени номера от книгата. Приемането на заявки ще започне от 09.05.2011 г. на имейла на издателството – probook@profilms.bg. Първите 1000 екземпляра ще бъдат със специалната промоционална цена от 29.99 лв., с безплатна доставка в рамките на страната и заплащане при получаване на книгата.

И още – защо книгата е уникална:

Заради рисунките на незабравимия Климент Денчев – бате Климбо. Актьорът-художник импровизирано е илюстрирал оригиналната книга за подарък на дъщерята на своя приятел Стефан Цанев, което я прави уникална и неповторима. Илюстрациите са напълно различни от тези, които познаваме от днешните софтуерно създадени анимационни филмчета и книжките с картинки. Съвсем просто е – в тези почти половин вековни рисунки има настроение. В тях живее усмивката на бате Климбо, слънцето на детското лято и смеха на блесналите детски очички. 

Илюстрациите са напълно различни от тези, които познаваме от днешните софтуерно създадени анимационни филмчета и книжките с картинки. Съвсем просто е – в тези почти половин вековни рисунки има настроение. В тях живее усмивката на бате Климбо, слънцето на детското лято и смеха на блесналите детски очички.

За да разберем разликата – най-близката аналогия би била: разликата между сегашните супер продукции на Студио Уолт Дисни и познатия на всички ни Мики Маус, нарисуван от създателя на компанията за един уикенд във вилата на приятел. Сегашните подукции са бляскави и красиви, с многомилионни бюджети, но емблемата е непроменена, защото в нея живее част от душата на г-н Дисни.

По същия начин в новото колекционерско издание на „Анини приказки” има частица от душите на Стефан Цанев и Климент Денчев.

Премиерата на "Анини приказки" ще се състои на Панаира на книгата (НДК от 24 до 29 май) в 2 дати – за възрастни – 27 май, петък, 19.00 ч., зала 3.1, НДК и за деца – на 28 май, събота, 12.00 ч., зала 3.1 с водещ бате Николай. Децата ще имат възможност да изгледат тетатралното представление на театър "Илкова" по една от приказките от книжката и да се забавляват с много фокуси, песни и танци.

Вижте още:
Интервю със Стефан Цанев
Пролетен базар на книгата започва в Деня на българската просвета и култура

Сподели в: