Изложба ”15 години Международен пленер Art керамика-Троян”

Международният пленер арт керамика – Троян се организира ежегодно от 1993 в ателиетата на Средното Художествено Училище за Приложни Изкуства ”проф. В. Колев”- Троян. Инициатори са Христо Йонков – керамик и директор на училището и проф. Красимир Джидров от Националната Художествена Академия. В досегашните 15 издания са участвали 372 автори от 28 страни, от тях 187 български и 185 чуждестранни художници. Мотото на симпозиума е „Художника и Глината”. В него участват както керамици, така и художници от други пластични видове изкуства, изкушени от обаянието на глината, водата и огъня.

Настоящата изложба представя част от събраната колекция, собственост на училището. Включени са 85 автори от Америка до Япония, сред тях 41 утвърдени български керамици, живописци, скулптори, текстилци и пр. Целта на организаторите е да покажат многообразието от подходи и художествени интерпретации в арт керамиката в периода на 15- те издания. Идеята е впоследствие творбите да бъдат експонирани в Галерия за съвременна керамика в Троян, където са създадени. Организаторите се надяват, че това културно събитие ще продължи да привлича артисти от различни краища на света.

Изложбата може да бъде видяна от 5 до 19 март 2008 в Националния Център за Съвременно Изкуство – София, ул. „Шипка”6 , ет.4.

Сподели в: