Изложба ,,Шепа радост" на Антон Антонов

От 24 юли до 13 август в ,,Арт Маркони" ще се състои изложба ,,Шепа радост" на Антон Антонов. Откриването ще е да 24 юли от 18.30 часа.

Думите, които трябва да измерват емоционалните състояния са ограничени в изразяването на онова, което действително чувстваме при досег с музика, изобразително изкуство, литература, танц, театър… Изкуството има свойството да ни разтваря в своята магичност и да ни потопи в други измерения. То намира прекия път към сетивата и когато не става въпрос за литература, думите стават излишни. Не случайно художниците винаги при откриване на изложби се скриват зад израза: ,,Каквото съм искал да споделя, съм го направил с моите изразни средства – гледайте и ще разберете“ .

Антон Антонов е от малцината автори  с които работя, който винаги ми изпраща кратък, но много специален анонс за предстоящата си изложба. В него с много фин философски език превежда емоцията, движила ръката му и владяла мисълта докато подготвя колекцията. Ето как звучи този път:

„Когато преди години съдбата отново пресече нашите пътеки, на художника и на галериста, започна едно взаимно приключение. И понеже то си има традиционни време и място – всеки юли, нагласите за него начеват развитие като семенце под снега, в Балкана, в Дряново, някъде далече от морето. Това, което добива образ на платното би могло да е монолог с другите или диалог със себе си, но не това е от значение. Както не е съществено дали косата на момичето е червена или зелена. С други думи, значимо остава единствено това, което очите възприемат, но не разпознават. Това, което е наслада за една друга наша природа.
Бих го изразил и така:
            Отишъл един човек на пазара. Дълго ходил и все не виждал това, което търсел. Накрая съзрял една празна сергия, с невзрачен и вехт продавач и попитал:
– Да ти е останала шепа радост за продан?
А човекът отсреща отвърнал:
            – Погали ме.“

„Тази живопис винаги си остава подвластна на цвета, колкото и да е поднесен нюансирано като единна тоналност, даже когато е съставена от драстично контрастни стойности между топло и студено. Тази живопис е поела в себе си всичко ценно, което ни донесе импресионизма като живописна система, основана върху взаимния контраст на цветовете от спектъра, за да го допълни с оная емоционална стихия на чувството, която идва от добре възприетите уроци на експресионизма.”

М. Киров, изкуствовед

Сподели в: