Изложба "Хартията в театъра" в рамките на Sofia Paper Art Fest

В ежегодния фестивал за хартиени изкуства Sofia Paper Art Fest, oрганизиран от Фондация „Аматерас“, пространството за култура и изкуство в Телефонната палата (ул. „Гурко“ 4, София) е преобразено от приказния свят на театралната сценография и представя една атрактивна изложба на тема „Хартията в театъра”. Като централна локация на фестивала от днес до 23 май там ще се проведат много представяния, лекции, прожекции, демонстрации и театрални форми, фокусирани върху инвенциите, свързани с хартията като образ и внушение.

Експозицията „Хартията в театъра“ с куратор Даниела Тодорова ще представи емблематични театрални постановки с хартиена сценография, които са се отличили през последните години със своя визуален чар и иновативни сценични решения. Проектът представя богата мозайка от теми, актьорски и режисьорски постижения, костюми и декори от известни български сценографи като Мая Петрова, Стефан Попов, Мирослав Цветанов, Свила Величкова и режисьори като Катя Петрова, Теди Москов, Магдалена Митева, Мила Коларова и др.

Театър “La Strada” ще бъде представен с обекти от култовите представления „Мармалад“ и „Комедия на слугите“, в които атрактивността на сценографските решения разчита изцяло на образите от хартия, създадени от Свила Величкова и Вячеслав Парапанов. Стефан Попов ще представи атрактивни фрагменти от „Трансформацията“ и операта „Дидона и Еней“ и ще говори за провокациите и работата с хартия в неговото творчеството на 12 май в лекцията „Хартиени експерименти”.

Пак в Телефонната палата Маги Митева ще реализира проект за своята хартиена стая, наречена „Малкото голямо четене“, а Мая Петрова ще представи постиженията си с хартия в кукления театър. В залата ще могат да бъдат видени хвърчащи и летящи форми, движещи се и подскачащи кукли от хартия, редом с алегорични изображения, летящи съоръжения, създадени под нейната веща ръка, съвместно с бъдещите сценографи от НАТФИЗ. Един специален акцент, носещ непреходната естетика на японското изкуство, ще бъде и сценографията на Мирослав Цветанов.

Малкото голямо четене

По време на изложбата ще могат да бъдат видени и много филмирани театрални представления, както и лекции, свързани със значими световни автори, превърнали колажа в световно изкуство като Пикасо, Брак, Пол Кле, Миро и много други. Ще бъдат представени значими автори от британското хартиено изкуство от гостуващата авторка Чармиан Поллак. Български сценографи ще споделят своя опит за принципите във световното изкуство с хартията. Организаторите на Sofia Paper Art Fest готвят специално шоу за Нощта на музеите и галериите на 19 май, в която известната куклена режисьорка Катя Петрова и куратора на проекта Даниела Тодорова ще представят един различен пърформанс в пространството пред Телефонната палата.

Сподели в: