Изложба “Традиции и вдъхновения от Изтока”

София черпи вдъхновение от Изтока

София, 26 октомври 2011 година – Тази сряда, от 18:00 часа, се открива изложбата “Традиции и вдъхновения от Изтока” в Държавния ккултурен институт към МВнР, като част от  инициативата “22-ри Дни на японската култура в България”.

От 26-ти до 30-ти октомври всеки почитател на традиционните за Япония изкуства икебана, бонсай и хайку може да се потопи в света на прекрасното и съвършеното.

Входът е свободен, а организаторите на събитието – школата по икебана “Сога” към Сдружение “Сога” за популяризиране на източната култура, Бонсай Клуб – България и Български Хайку съюз ще въвлекат посетителите в процеса по подготвяне на творбите – едно малко бягство от динамичното ни ежедневие.

В рамките на изложбата ще се представи изкуството икебана икебана “Сога” чрез композиции от разнообразни есенни цветя. ще сподели на посетителите как вековната философия и принципи японско изкуство се пази жива и до днес. Посетителите ще има проследят процеса на подготвяне на композициите икебана.

Изложбата ще запознае посетителите също с тънкостите на бонсай изкуството. В буквален превод от японски "бонсай" означава "засадено в поднос". В Япония, където религията проповядва преклонение към природата, възрастта и предците на човешкия род, бонсай е високо почитано изкуство. То символизира битката на едно
дърво с природните стихии и като всяко живо същество расте на години и има своя индивидуалност и свой характер.

“До ден днешен традицията на отглеждането на миниатюрни природни пейзажи се предава с любов от баща на син като свидна семейна реликва. Понякога са нужни поне три поколения, за да се създаде един истински съвършен бонсай. Важно е да притежаваш много търпение, творческо виждане и фантазия.” – разказва Петър
Светославов, Председател на Бонсай Клуб – България.

Всеки, който се интересува от дърветата-джуджета в малки саксии ще може да получи информация и практични съвети за тяхното отглеждане и поддръжка от професионалистите от Бонсай клуб – България.

Като част от изложбата могат да се видят творбите хайку, хайга и суми-е представени от Българския хайку съюз. Любителите на японското изкуство ще се насладят на калиграфските интерпретации на художника Александър Теллалим по хайку творби от японски и български автори. В изложбата ще има представени суми-е творби от българката Детелина Тихолова от гр. Кюстендил, а членовете на Българския Хайку съюз ще споделят повече за древното японско изкуство – хайку.

За Дни на японската култура:
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и втора поредна година българската общественост има възможността да се докосне до автентични изяви на известни представители на богатата японска култура. Култура, която се прекланя пред красотата, хармонията и усилията за постигане на съвършенството. Уважението към природата намира израз в изкуството на икебана; търпението и постоянството – в отглеждането на бонсай; гостоприемството и мисълта за другия – в чайната церемония; японската естетика на съкровената и дълбинна красота се проявява с особена наситеност в Театър Но, а пък най-кратките стихове в света хайку само с няколко думи – семпло, рисуват красотата на природата и на човешката душа. Дните на японската култура са повод за възхищение и размисъл.

Сподели в: