Изложба “Травми и чудеса – портрети от Северозападна България”

От 13  до 25 октомври във ФотоСинтезис Арт Център, може да посетите изложбата «Травми и чудеса. Портрети от Северозападна България». Това е фотографски и антропологичен проект, който в продължение на две години документира ежедневието на най-възрастните хора в осем села на Северозападна България – най-бедния регион в Европейския съюз, според статистиката на Евростат.

В последните години Северозападна България преживява няколко травми едновременно – разпада на семействата, последица от бедността и масовото напускане на жените, които работят като гледачки на стари хора в Италия и Гърция, самотата, загубата на социален и колективен смисъл, обезлюдяването и застаряването на големи части от региона.

Целта на двамата изследователи е чрез фрагменти – фотография и кратки текстове – да създадат усещане за мястото и пространство за медитация, осмисляне и разговори.
Проектът на иранския фотограф Бабак Салари (Babak Salari) и българската журналистка Диана Иванова прави европейско турне през 2010 година и е представен в Института за науките за човека във Виена, Австрия, пред Културната асоциация «Йозефщалер елефант» в Шлиерзее, Мюнхен, Германия, в Националната художествена галерия в София и в Културната асоциация Палмерино във Флоренция, Италия.
Издателство «Жанет 45» публикува през 2010 книгата «Травми и чудеса. Портрети от Северозападна България».

Откриването на изложбата е на 13 октомври ( четвъртък) от 18.30 часа във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия. По време на откриването ще имате възможност да се срещнете с авторите и да научите повече за тяхната работа по проекта.

Сподели в: