Изложба с творби на проф. Димитър Арнаудов се открива довечера в София

Изложбата "Проф. Димитър Арнаудов (1933-1989) – 75 години от рождението на художника" се открива довечера от 18 часа в Националната художествена галерия. Тя има ретроспективен характер. За първи път са показани ранните творби на Димитър Арнаудов – живопис и рисунки от времето, преди постъпването му в художествената академия през 1951 г. при проф. Ненко Балкански. Освен десетте живописни платна, собственост на НХГ, в експозицията са включени произведения от СГХГ и художествените галерии във Велико Търново, Добрич, Пазарджик и Силистра.

Голям дял в изложбата представляват рисунките от натура. Те са в основата на живописта, за която е характерна специфична обобщеност на формите и ярка хармоничност на баграта. Сред тях по-значими са акварелите и рисунките с туш от циклите "Тунис" (1976), "Грузия" (1978) и "Щутгарт" (1979), в които Димитър Арнаудов отразява преките си впечатления от видяното и преживяното. Авторът е известен с търсенето на свой ярък и индивидуален път в живописта още от 60-те години на ХХ в. Той го постига, изразявайки себе си чрез синтез на формата, който постига по пътя на обобщението.

През 1971 г. той получава първа награда в конкурса на Съюза на българските художници "Портрет и голо тяло" за станалия много по-късно христоматийно известен живописен портрет на композитора Петко Стайнов.

През 1973 г. организира първата си и единствена приживе самостоятелна изложба. Досега тя се помни с това, че в нея са показани 27 платна, 16 от които са отхвърлени от предишни общи художествени изложби.

Професор Димитър Арнаудов работи дълги години като преподавател по рисуване в Художествената гимназия и в Архитектурния факултет на ВИАС.

В изложбата е представено и единственото по рода си в нашето изкуствознание издание "Художникът и творбата", което той защитава през 1976 г. за присъждане на докторска степен. Ръкописите на стихове и на неиздадените "Белгийски дневници" допълват облика на художника, за да очертаят профила му на поет и човек с аналитична мисъл.

Настоящата изложба е пета по ред след смъртта на проф. Димитър Арнаудов през 1989 г.

Списък на илюстрациите:
Есен, 1971 г., маслени бои, платно
Новогодишна нощ, 1982 г., маслени бои, платно.
Автопортрет, 1983 г., маслени бои, платно
Богомили, 1985 г., маслени бои, платно, ХГ – Велико Търново
Леда и лебеда, 1986 г., маслени бои, платно, ХГ – Силистра
Паметници, 1989 г., маслени бои, платно. Последната творба на художника.

Уредник: Благовеста Иванова.

Сподели в: