Изложба с непоказвани творби на Иван Андонов

Изложба живопис на Иван Андонов в галерия "Арте", София (ул. Г.С. Раковски 183 А) от 03 май до 16 май 2012 г..

Имаме голямата привилегия да представим последните, непоказвани творби на художника Иван Андонов. Това е негова четвърта поред самостоятелна изложба в Галерия Арте. Не случайно рождената дата на автора сме избрали за откриване на експозицията. Нека всички негови почитатели запомнят светлината и силата на този голям творчески дух. С много любов, с огромен респект и уважение заставаме пред таланта на Иван Андонов.

„Да се пише за живописта на Иван Андонов е колкото привлекателно, толкова и трудно. Мощният му талант като актьор и режисьор до голяма степен е измествал публичността на живописеца, независимо от активното му представяне, особено през последните две десетилетия.
Още на Първата младежка изложба /1961г./ една не голяма работа, наситена като цвят и сгъстена като състояние, по-близко до уроците на модерната западна живопис, отколкото до познатата стилистика на изложбите у нас, остана в съзнанието ми сред запомнящите се картини на амбициозното ни поколение. Години, в които младостта е обърната повече към себе си, паметта, за нещо красиво и добро в другия, сама по себе си е знак за творческа самобитност. Наскоро в ателието на Иван Андонов, Люба показваше готовите работи за последната му изложба. Бях поразен от една страна от последователното следване през годините на един вътрешен порив, преминал през експериментите на фигуративната и абстрактна форми, и от друга – от цялостното професионално отношение към подготовката на изложбата. Намирах се в една истинска творческа работилница, в която до голяма степен преоткривах един живописец, със свое неспокойно творческо поведение, изискан като пластически език, поетичен и чувствителен като душевност и не на последно място – професионално отговорен към произведенията си.
Живописта на Иван Андонов не е интелектуално хоби за духовно извисен артист, а дълбока вътрешна необходимост за творец, обсебен от мистерията на цвета, от структурата на живописната материя, от пластическия ритъм и емоционалния живот на картината – художник със свой стил и своя следа в противоречивия свят на пластическото познание. Един истински творец, който трудно се вписваше в агресивната съвременна арт безпардонност, дистанциран от амбициозната посредственост, се завръща с чистотата на едно извисено духовно поведение."
Акад. Светлин Русев

Сподели в: