Изложба с най-прочутата творба на Анди Уорхол в София

Museum Gallery of Modern Art в София дава възможност на всеки ценител на Поп Aрт движението да присъства на изложба на Анди Уорхол.

Легендарната Мерилин Монро, представена в серия от десет сериграфии, за първи път може да се види в София.

Дело на един от основателите на Поп Aрта Анди Уорхол, образът на Мерилин e изобразен чрез семпла репродуктивна техника и в същото време – с изключително въздействащ ефект. Едни от най-големите музеи в света  – Музеят за Модерно Изкуство (MoMA) и музеят Гугенхайм в Ню Йорк, притежават в колекциите си тези творби.

Създадените през 1967 година сериграфии са в десет цветови комбинации. Откритието на великия Уорхол е, че един и същи образ в различен цвят има напълно различно  въздействие върху зрителя.  Прототип, който Анди Уорхол използва за серията си “Мерилин Монро",  е  снимка на известния фотограф Джийн Корнман от филма „Ниагара”/ 1953 г./, в който звездата на Мерилин изгрява.

Появявайки се на пазара, първоначално творбите на Уорхол "Мерилин" били продавани за няколкостотин долара. В края на 90-те години на аукциони цената им достига до 125 000 долара. Към настоящия момент на световния пазар оригинална сериграфия от серията „Мерилин” достига цени между 150 и 280 хиляди долара.

Насладете се на десетте оригинални сериграфии “Мерилин Монро” в седмицата на Анди Уорхол (23.03 – 30.03. ) на Оборище 10.

Сподели в: