Изложба "С България в сърцето"

На 16 май, от 18.00 часа, на площад „Княз Александър I” 1 официално ще бъде открита изложбата "С България в сърцето". Тя е посветена на италианското присъствие  в страната ни през годините на Третото българско царство.

В изложбата са включени лични вещи на Княгиня Мария-Луиза и Царица Йоанна, както и живописни платна на италиански художници от началото на XX в. Експозицията представя медали и отличия на италианци доброволци участвали в Сръбско–българската война от 1885 г.  Специално място е отделено на католическата италианска общност в България, на монс. Анжело Ронкали и Монашеската общност на сестрите евхаристинки.

На видeо стенaта ще бъдат показани снимки и документи, както  и документалния филм “ Един завет”.

В изложбата ще има отделен кът, където ИЕФЕМ–БАН ще събира копия на снимки и документи на наследници на италианци, живеели в България в началото на ХХ век.

Изложбата ще продължи до 16 август 2014 г.

Събитието се организира от Италианския културен институт, съвместно с: Държавна агенция „Архиви”, Фонд “Цар Борис III и Царица Йоанна” – Дворец Врана, Национален музей на българското изобразително изкуство, Монашеска Общност Сестри Евхаристинки

Сподели в: