Изложба с ателие: "Мартеници" в Националния етнографски музей

С над 10-годишна традиция, изложбата базар „Мартеници“ отново кани своите малки и големи почитатели да купят и да изработят мартенички за любимите си хора, за животните, дома. Изложбата се организира от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти“ – София и ИЕФЕМ – БАН, и ще продължи от 13 февруари до 8 март в Националния етнографски музей.

Екипът от етнографи и майсторки– Николина Нейкова, Светлозара Станева, Величка Георгиева, Елизабет Иванова, Елена Бутакова, Надежда Генчева и Златка Асенова, изработват на традиционните български мартеници предимно от естествени материали: вълна, вълнена прежда и памук. Те могат да предложат на посетителите над 300 различни вида мартеници, както и да им съдействат да си ги направят сами, безплатно.

Ателието е отворено за обучение на групи деца и ученици през целия период на изложбата. Майстори от Задругата ще разказват за символиката на мартеницата и ще показват как сами да изработим мартеници.

Вход свободен!
През целия период ателието е отворено за обучение на групи деца и ученици. Майсторките от Задругата ще разказват за символиката на мартеницата и ще показват на гостите как да изработват сами мартеници за закачане на дрехите, на стената вкъщи, гривни, гердани, и дори за домашните любимци.

Заповядайте!

Прочети още на: http://www.az-deteto.bg/martenitsi-izlozhba-bazar-s-atelie-v-natsionalniya-etnografski-muzey/14047/view.html
 

Сподели в: