Изложба сценографски проекти

На 29 октомври 2007 г. (понеделник) от 18 ч. в Полски институт (ул. Веслец 12) се открива изложба сценографски проекти за пиеси на Станислав Игнаци Виткевич на студенти от Художествената академия в София с ръководител проф. Красимир Вълканов. Барбара Олшевска-Григоров (театровед) ще представи творчеството на Станислав Игнаци Виткевич.
   
Станислав Игнаци Виткевич (псевдоним Виткаци) (1885 -1939) – полски живописец, фотограф, писател, драматург и философ .  Неонецен приживе, и смятан най-вече от академиците за враг, след смъртта си Виткаци е признат за изключителна творческа личност. Творчеството му е познато в цял свят (в България са преведени неговите пиеси), а пиесите – поставяни на най-важните театрални сцени в света. Все още предстои преоткриването на философията и естетиката му, която изпреварва  развитието на естетическото съзнание на обществото. Същият проницателен начин на писане за изкуството е имал само Кандински.

проф. Красимир Вълканов е завършил сценография през 1975 г. в София при проф. Асен Стойчев. През 1977 г. завършва сценография в Художествената академия във Варшава (диплома с отличие) под ръководството на проф. Юзеф Шайна. Лауреат на много чужди и национални награди за сценография и костюми. Работи в областта на драматичния театър, киното и операта. През последните години се занимава с компютърна анимация и приложението й в театъра, телевизията и рекламата.

Вход свободен

Сподели в: