Изложба "Спомен за Желязото" ще бъде открита в София

Изложбата "Спомен за Желязото" в памет на Никола Терзиев – Желязото (1927 -2006) ще бъде открита в 18 часа на 4 ноември 2008 г. в изложбена зала "Райко Алексиев” в София (ул. "Раковски" 125)

Може би често, минавайки покрай Софийска градска художествена галерия, се обръщате и се заглеждате към обобщената скулптурна фигура на млада бременна жена, нежно стискаща цветя. Това е творбата на Никола Терзиев "Очакване”. Скулпторът, известен сред приятелите си като Кольо – Желязото, миналата година щеше да навърши осемдесет и по този повод те си спомнят за него, чрез настоящата изложба. Тя ще бъде неговото първо по-мащабно представяне. Осъществените приживе две изложби при приятелите му Кремена и Дарин Камбови в "Крида арт” са камерни.

Сега в галерия "Райко Алексиев” ще бъдат показани творби изцяло от частни колекции – малка пластика, рисунки и студентски етюди, непоказвани до момента, съхранявани в семейството и в колекциите на Боян Радев, Хуго Вутен, Румен Драганов и др.

В произведенията на Желязото, силни изчистени и естетични, се вижда вдъхновението от негърския примитив, от египетската и асирийска пластика. Причудлив, искрен, самобитен със собствен натюрел и артистичен изказ, Никола Терзиев е сред най-големите български скулптори.

Изложбата ще продължи до 22 ноември 2008 г.

Никола Терзиев – Желязото е роден  през 1927 г. в Русе. През 1953 г. завършва скулптура при проф. Любомир Далчев.
От 1954 г. е член на СБХ. През 1978 и 1980 г. получава наградата на СБХ за монументална скулптура на името на Иван Лазаров. През 1980 е удостоен по тогавашната номенклатура със званието "заслужил художник”. Носител е на орден "Народна република България” І-ва степен, за цялостно творчество. Награждаван е многократно на общи и тематични изложби за постижения в монументалната скулптура.

Интерпретира образите на емблематични личности за българската духовност и самосъзнание – автор е на паметника на Филип Тотю в с. Две могили, Русенско, на Стефан Караджа и Панайот Хитов (Русе), на Патриарх Евтимий и Св.Св. Кирил и Методий. В колектив с Борислав Стоев и Димитър Бойков проектират "Пантеона на възрожденци” в Русе.

Никола Терзиев работи във всички скулптурни жанрове – кавалетна пластика, монументална скулптура. Критиците и познавачите на изкуството му казват, че творбите му излъчват душевна чистота.

Негови творби са притежание на НХГ,  ХГ – Русе,  ХГ – Видин,  ХГ – Стражица, присъства и в многобройни частни колекции.

Сподели в: