Изложба "Сол по кожата" ще бъде открита във Варна

Изложба живопис "Сол по кожата" открива на 24 юли 2008 г. от 18:30 часа във варненската галерия "Актив Арт" Стефан Хаджиниколов.

Художникът отново извежда чувствеността и магнетичното въздействие на женското тяло през дискретния – с леко загатване свой специфичен маниер. На фона на миналогодишното му представяне с голямоформатни творби тази експозиция има бутиково интимен характер.

Асоциацията с едноименната книга на Беноат Грулт не се изчепва съмо със заглавието. Колкото повече разсъждавах в тази посока установих, че емоционално тази експозиция ме връща към детайли от сюжета. Най-осезателно е усещането за еротика и привличане, без те да са буквално изразени. Дискретното присъствие на женските тела изразяващо определени състояния ни поразява с внушението за предопределеност. Всяка поза, жест и подчиненост на определена цветова композиция са история на един живот.

Образите на Стефан са лишени от мимолетната сладникавост на еднодневките. Липсва и голямата драма, която в сремежа си да изглежда изразителна се домогва до деформацията. Те са покоряващи с чистотата на своето излъчване, със загадъчната непредвидимост и  чувствена предопределеност. Те са компилация от образи, внушаващи представата за онази ЕДИНСТВЕНАТА, която независимо дали е постигната, или мечтана, остава в емоционалния свят ЗАВИНАГИ.

Сподели в: