Изложба скулптура и фотография Автопортрети

На 20 септември (четвъртък) от 19.00 ч. в галерия "Астри" (ул. "Цар Самуил" 34) в София се открива изложбата скулптура и фотография на Кристина Бакларова "Автопортрети". 
         
Изложбата е предизвикателство – на показ са съкровени чувства, усилия, мечти, носталгии…Тя е финала на дълъг процес, мъчителен или изпълнен с удоволствие, чиито плодове очакват да бъдат оценени. Посланията са предадени и сега трябва да се получат от някого. Още повече-тази изложба е автопортрети, форми на автобиографии, форми на осмисляне и запечатване на „кратки разстояния” от отсечката, наречена Живот. И е парадоксално – създадени са крайни и завършени произведения.

В изложбата си Кристина Бакларова показва шест скулптурни автопортрета от теракота и още толкова авторски фотографии, репродуцирани върху рециклирана хартия. Скулптурите и фотографиите са обединени  от кратки, по-скоро рефлективни текстове.

„Автопортрети : портрети на себе си, себеописания, които всъщност са лицата на света, отразени в моето огледало. Морската пяна, галеща стъпалата ми; вятърът, почти откъсващ оранжевите цветя от шала ми; котаракът, който с меки стъпки влиза в съня ми; през май извадената от гардероба любима рокля, за да може лятото да дойде по-бързо… И още: играта на глината и ръцете ми, когато се появяват “Усмивка”, “Лято и Зима”, “Късо”, “К. и М.”… Всичко това са черно-белите силуети и цветните петна на отраженията, когато светът поглежда в огледалото ми…” – коментира авторката.
                                                                                                                         
Кристина Бакларова е родена на 18 април 1971 в София.

През 1996 година се дипломира специалност "Керамика" при Проф. Божидар Бончев, НХА "Николай Павлович", София.

От 1994 година до сега има многобройни участия в изложби и пленери по керамика в България, Австрия, Тунис:  пленери по керамика : “Lehmspuren”, Пулкау, Австрия; 1-ви и 2-р пленери по керамика в с.Бусинци, Трънско; 2-ри Международен пленер по керамика в гр.Набьол, Тунис; 10-ти Международен пленер по керамика Злакуса, Сърбия и др.; изложби : “Св.Спиридон” на секция Керамика при СБХ; “Изкуството да подаряваш”,галерия Ивита, София; “Формат 30/30”, галерия Астри, София; “Съвременно източноевропейско изкуство”, галерия Яхия, Тунис и др.

2005 г., май– самостоятелна изложба “Керамика и рисунки”, галерия Грита, София

1997 – 2007 г
. – преподавател: по рисуване в Частно основно училище “Дрита”, София; по пластична анатомия в Средното Художествено училище за Приложни Изкуства, София; преподавател по керамика и рисуване в CSFP “Arts de Feu”, Nabeul, Тунис; преподавател по керамика и рисуване в Център-ателие “Н.Шмиргела”, София.

Изложбата можете да видите до 6 октомври 2007.

Сподели в: