Изложба скулптура и живопис на Галина Станева

Не вярвам на изгубените думи,
на босоногата тъга по пътя,
застигнала бетонното безумие
на делника ни.
Мъти
птицата на волната ми същност
в гнездото на отминали вълнения.
И се изправям, променена и все същата
пред портата на неограбеното вдъхновение…
Ваня Маркова

Галерия „Актив Арт” отваря гостоприемно за трети път врати за творчеството на Галина Станева. Младата авторка винаги успява да изненада с оригиналните си идеи и творчески решения. Новата й експозиция „Вратите към…” не прави изключение.
„Тя стои като огромен знак на лицето на всяка къща. По него разчитаме, какъв живот се води в този дом. Дали е стара или нова, дали са сковани четири дъски или майстор дни наред е влагал душата си? Широка и бяла, малка и тъмна, отворена или с резета и ключалки. Усещаш  какво те очаква зад всяка от тях: шумно семейство с много деца, самотни старци, седнали на бедна трапеза, богаташи, щедро разположени в скъпи кресла…” споделя  идеята си за тази тема Галина Станева.
 Чистата естетика от архитектурни и дизайнерски провокации в скулптурите и рисунките на Галина се претопява в четката и патината на времето, за да придобие нови форми и очертания,  обобщили личното й усещане.
„ Вход и изход едновременно. Противоречив сам на себе си, символ, обединяващ началото и края. Вратата, която отваряш за първи път или тази, затворена завинаги. Вход – отвеждащ в уютен дом или в тъмна стая пълна с призраци. Изход – към свободата и светлия път или към трудно преодолими препятствия.”
Една стара порта, провиснала на пантите си, събрала праха на изтеклите години. Лицето и, олющено и избеляло, носи любопитни истории от миналото. Тя те привлича и те кани – ела, влез. Ти си запленен. Преминаваш плах, но нетърпелив. Готов си да научиш за себе си, чрез историята на другите, да почувстваш живота, който е отминал и да си дадеш сметка за своя.
Съвременна, лъскава врата. Там те очаква, непознато, оптимистично бъдеще. Отворена е и в процепа виждаш светлината. Изплашен си, но преминаваш, без да знаеш има ли връшане назад. Не влезеш ли, останеш ли на своето място, вратие се затварят една по една, една след друга.
Вратите, които ме вдъхновиха се отваряха и затваряха в сърцето ми. В различните градове и села, където ги наблюдавах, те бяха със свои стил и визия. Провокираха в мен и любопитство и свободни представи, какво крият зад себе си. Преминах през тях без да са отворени. В мислите, те ме отведоха до скритите си тайни. Изведоха ме на пътя, по който искам да преминете заедно с мен, чрез образите, които създадох.
Разбрах, че вратите са граница и ограничение, когато ти ги приемаш така. Могат да бъдат начало и изход стига да повярваш в това.”
Концептуална по замисъл, чисто естетска като реализация изложбата „Вратите към…” е малък сборник разкази за едно пътуване в себе си.
Ваня Маркова – галерия „Актив Арт”

 Галина Димитрова Станева е родена: 1979 г в. град Варна. Възпитаничка на Средно училище по изкуствата „ Добри Христов” , със средно  специално образование по изкуствата. Завършва във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий” с бакалавърска степен – педагогика на обучението по изобразително изкуство, специализация – скулптура  и  магистърска степен –  изящни изкуства – скулптура, в класа на проф. Величко Минеков.
От 2001 г активно се включва в различни сборни творчески изяви и кураторски проекти. Реализира четири самостоятелни изложби в галерии :”Буларт”, „Актив Арт” и „Максим”/София/

Награди:
2009 г. – награда за млад скулптур на Скални материали АД- Русе, “Дом на хумора и сатирата” – гр. Габрово – Деветнадесето международно бианале на хумора и сатирата в изкуствата

2002 г. – награда за скулптура на Студентска изложба, галерия “Рафаил Михаилов”,  гр. В. Търново.
Член на СВХ – гр. Варна. Живее и работи във Варна.

28 май – 10 юни 2009 г.
Откриване – 28 май г., 18.30 часа
Варна, ул. “Дунав” 5

Сподели в: