Изложба "Семеен албум" на мексиканката Мариса Булоса се открива на 5 март

Мариса Булоса в съвременното мексиканско (и световно) изкуство е сравнявана с Марсел Пруст в литературата.

Изложбата графика-инсталации ще се открие на 5 март 2009 г. (четвъртък) от 17 часа в галерия Леседра (ул. Милин Камък №25, Лозенец, София). Мариса Булоса ще присъства на премиерата между 17 и 19 часа. Изложбата продължава до 27 март 2009 г.

Откровенията на художничката за нейното творчество:

Работата ми като художник се основава върху спомените и нещата, отдавна отминали. По този начин преоткривам и преоценявам смисъл на понятието "време".

Работите ми се отнасят за моя собствен живот, както и за живота на хора, които никога не съм познавала. Те се занимават с детството на човека, с живота и със смъртта. В тях се концентрира носталгия по изминалото време и по изгубеното време. Появяват се скъпи на сърцето неща, както и полу-запомнени, полу-забравени събития.

Средствата на фотографията са много важен източник за създаване на моето изкуство.

Някои от фотографиите са на моето семейство, други се отнасят за живота на хора, които се случва да опознавам от стари книги и документи, намерени по пазарите, на таваните, в старите забравени куфари.

Документите са много интересни – паспорти, свидетелства за раждане, готварски рецепти, книжки на автомобили, писма или фрагменти от писма. Както някои от моите захвърлени документи тези обекти съставят картината на едно особено лично време, връщат към детството, навяват отдавнашни спомени.

Използваните ежедневно предмети са много важна част от моите произведения – такива предмети като ножове, вилици и обувки.

Обувката е моята особена и най-голяма творческа мания, защото тя носи нашата тежест и е свидетел на лъкатушенията ни през този живот.

И когато вече е износена обувката е захвърлена край брега на реката или някъде извън пътя. За мен обувката е символ на мигриращия. Твърде много самата аз съм се премествала през моя живот. Износила съм много обувки. Така че по някакъв начин, в някакъв смисъл и аз съм мигрантка.

Природата е друг важен елемент в моите произведения. Такива органични форми като растенията например имат своето естествено място в рисунките ми, както и в моите графики (офорти).

Понастоящем успоредно с работите върху хартия много експериментирам и с керамика. Докосването до глината ме приближава повече до земята.

* * *

Прочетете още за:
Фотоизложба "Живот в наследство на границата"
Оригинални творби на Тим Улрихс се откриват в Софийска галерия

Сподели в: