Изложба рисунки на Христо Харалампиев

На 2 май се открива изложба рисунки на Христо Харалампиев. Събитието ще се състои в Галерия – книжарница София Прес (ул. “Славянска” 29) и ще продължи до 20 май.
 
Христо Харалампиев е роден през 1953 г. в гр. София. Завършил е Националната художествена академия – София, специалност „Скулптура” през 1979 г. От 1982 г. е член на СБХ. Професор  е в катедра „Рисуване и моделиране” в Архитектурния факултет на УАСГ. Работи в областта на монументалната и кавалетна скулптура, както и в областта на рисунката. Негови творби са притежание на : НХГ, СГХГ, художествени галерии в страната, Асоциация „Арт диалог” – Париж, Ателие-галерия „Светлин Русев”, частни колекции и фондации в Германия, Белгия, Турция, САЩ, Канада, Полша, Южна Корея, Австрия и др.Организирал е над 20 самостоятелни изложби.

Участия в международни проекти и симпозиуми по скулптура
1989 – Триенале на малка пластика –Будапеща, Унгария
1987 – Биенале на малка пластика – Познан, Полша
1980 – Оронско, Полша
1979 – Международен симпозиум по скулптура – Бургас

Награди:
2006 – Годишна награда на галерия Икар
2005 – Златно петолиние – награда на СБК за произведение на музикална тематика
2003 – Златно перо – годишна награда на галерия Макта
2000 – Награда на МК за принос в развитието на българската култура
1996 – Награда за скулптура от Национална изложба на скулптурата – София
1988 – Награда за скулптура от Национална изложба на СБХ
1987 – Медал от Биенале на малка пластика – Познан, Полша
1982 – Награда за рисунка от Младежка изложба – София
1979 – Награда от Международен симпозиум по скулптура – Бургас

Христо Харалампиев е автор с утвърдено име в съвременното ни артистично пространство. Постоянството и методичността, с която представя на почитателите си всеки нов цикъл /обикновено скулптура и рисунки/, не може да не ни респектира, особено във време, твърде неблагодарно за хора, занимаващи се с изкуство.

Цикълът, този път само от рисунки, които ще покаже в пространствата на галерия-книжарница „ София прес”, е нещо ново, въпреки че тялото е негова артистична обсесия, още от първите му крачки по пътя в изкуството. Разгърнати не само като сила, конструкция, цвят и обем, телата в новите творби на Христо Харалампиев, са знак за творческо израстване, смелост и вдъхновение.

Вижте още:
Двуметрово яйце от злато и уникално кълбо от цветя за Великден

Сподели в: