Изложба „Пътища на духа” на Румяна Николова и Николай Генов гостува във Варна

Многобройните проявления на човешката духовност е обединяващата тема на фотографската изложба „Пътища на духа” на Румяна Николова и Николай Генов, която ще бъде показана в МОЛ Варна от 29 юли до 19 август 2009 г.

Повече от сто фотографии, заснети на четири континента, разказват за свещени за различни култури места, където и днес човечеството съсредоточава своята духовна енергия.
От Светите земи, от Витлеем до Голгота по пътя на Спасителя, по стъпките на поклонниците по Пътя към Сантяго де Компостела, по стълбите на култовите пирамиди в Мексико, из манастирите на Света гора и многобройните храмове на Япония, Непал и Мианмар, по опасния леден път до Занскар или пустинята Сахара и безкрайните степи на Монголия… Навсякъде, където от древността до наши дни хората са търсили своята вяра в силата, скрита зад материалния свят.
Фотографиите онагледяват описаните пътешествия на авторите в новата им книга „Свещени места по света от Юкатан до Хималая. Пътища на духа”.

Откриването е на 29 юли от 18.30 ч на партерен етаж в МОЛ Варна.

Книгата и изложбата бяха представени в София по време на Пролетния базар на книгата в НДК май месец, както и в Балабановата къща в Стария град в Пловдив.

За авторите:
Румяна Николова е журналистка, неизлечимо пристрастена към пътуването. Автор е на стотици материали в печата, сред които много пътеписи. В момента работи в сп. „Идеален дом“, но продължава опитите си да превърне света в свой дом. Привличат я пътешествията в непознати земи и особено онези в територията на духа. Заедно със съпруга си Николай Генов е автор на филмите „Чудесата на Индия: Безсмъртната вяра и Традиция на пет хилядолетия”.

Николай Генов е скитник по убеждение и фотограф на свободна практика. Фоторепортажите и пътеписите му са публикувани в нашия и чуждестранния печат. Сега работи по темите „Родопите – свещената планина”, „Праисторическото и тракийското културно наследство по нашите земи” … и се подготвя за бъдещата „семейна” цел – четиримесечно пътуване из Китай със съпругата си и неизменен съавтор Румяна Николова.

Сподели в: