Изложба представя специалности в Национална художествена академия

От 19 до 30 април 2010 г. в галерия "Дебют" ще бъде представен проекът "НХА Актуално". Той има образователна цел и е насочен към учениците от НУИИ „Илия Петров” и създаването на интерес към специалностите на Националната художествена академия. Проектът започва с преставянето на специалностите „Графика” и „Книга и печатна графика” на Факултета за изящни изкуства.

Национална художествена академия, продължава да бъде най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството (в образователно-квалификационните степени „бакалавър”,  „магистър” и образователната и научна степен „доктор”).

Основната задача на проекта е учениците да бъдат въведени и информирани с проблематиката на конкретната материя, подходите, визията и многообразието на обучението, както и възможностите за реализация, които дават специалностите, чрез представяне и лекции на водещи преподаватели.

Проектът ще бъде реализиран в три отделни части:
1. Представяне на изложба в галерия „Дебют” от 19 до 30 април 2010 г.
2. Две лекции, които ще бъдат изнесени от ръководителите на двете специалности – проф. Здравко Стоянов и доц. Регина Далкалъчева.
3. „Отворени врати” в ателиетата на специалностите „Графика” и „Книга и печатна графика” в сградата на НХА на ул. „Шипка”

Изложбата ще бъде представена в двете зали на галерия „Дебют”. Ще бъдат изложени творби на преподавателите от специалностите „Графика” и Книга и печатна графика” на НХА

Участници в изложбата:
проф. Виктор Паунов, доц. Йохан Йотов, доц. Димо Колибаров, ас. Васил Колев, Емануела Ковач

Място: галерия Дебют (Художествената гимназия)
Бул. "Васил Левски" 62
Ул. "Шипка" 1
Време: 19.04. – 30.04.2010

Повече за авторите:
Проф. Виктор Паунов
От завършването  на НХА, спец. „илюстрация и оформление на книгата“ през януари 1984 г. до настоящия момент е участвал многократно в общи и групови изложби в страната и чужбина. Сътрудничи с множество издателства; проектира графичен дизайн и е изпълнител на повече от 500 книги и други печатни издания, в това число 50 издания за деца и юноши, сред които “Алиса в страната на чудесата“, “Братя Грим-приказки“, “Вампири, гундураци, върколаци“, “До немай-къде и обратно“, “Вдън-прогледния мрак“, “Български народни приказки в 5 тома“, “Библията в 365 истории за деца“, “Малки жабешки истории“, “Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън“, “Приключенията на безстрашния Жуау“, “Хипопотамът Габриел“ и др.(Списъкът е редуциран)
Реализира проекти в областта на маркоиздаването и проекти в печатната реклама, периодиката, запазения знак и др.

Доц. Йохан Йотов 
През 1989 г. се  дипломира  като магистър в НХА, спец. “Графика” при професор Петър Чуклев. От 1992 г. е  асистент по "Графика и композиция". От 1993 г. е член на СБХ , секция “Графика”; През 1995 г. става старши асистент. През 1997 г. специализализира в Академия за приложни изкуства, Виена, при професор Зигберт Шенк. През 1998 г. става главен асистент. През 2004 г. става доцент по "Графика и композиция" в НХА – София. Участва в повече от 30 престижни интернационални форуми и биеналета на графичното изкуство.

Доц. Димо Колибаров

В периода 1990 г. – 1996 г. получава висшето си образование в Националната худодожествена академия – София.
От 1987 г. активно участва в Международни и Национални изложби и конкурси. Работи в областта на графиката, екслибриса и рисунката. Участва в над 20 Национални и Общи художествени изложби. Член на Съюза на българските художници от 1991 год.

Васил Колев – Васило  
От 2008 г. работи като асистент в  Национална художествена академия, специалност графика.Oт 2010 г. е член на СБХ – секция графика . През 2008 г. се дипломира  в Академията за изящни изкуства – Венеция, Италия – специалност "Живопис". През 2005 г.  защитава магистърска степен в курса на проф. Стоян Стоянов /проф. Здр. Стоянов, специалност "Графика" – Национална художествена академия, София, България.  

Емануела Ковач                         

От 2005 е хоноруван преподавател в специалност Графика НХА ; от 2007 е член на СБХ;  от 2009 – редовен докторант в НХА – София.

Вижте още:
Изложба по фрагмент на Хорхе Букай

Сподели в: