Изложба по повод 200 години от рождението на Баба Тонка в Русе

Като част от тържествата по повод 200 годишнината от рождението на Баба Тонка, организирани от Община Русе, Регионален исторически музей – Русе ви кани на откриването на изложбата „Следи на времето. 200 години от рождението на Баба Тонка“.
Място: зала „Русе“, Исторически музей, II етаж. Време: 13.00, 31 октомври, сряда.
Изложбата се състои от цветни постери, разкриващи детайли от живота на Баба Тонка и част от нейното семейство. За пръв път пред аудитория се излага плана на различните етажи от къщата на Никола Обретенов, адаптирани според новия тематико-експозиционен план за създаването на Музея „Баба Тонка“.

„Жените в Модерността“ е темата на научната конференция, посветена на 200 години от рождението на Баба Тонка Обретенова, която започва на 31 октомври от 10.00 в зала „Княз Александър“ на Историческия музей. Деветнадесет изследователи от Софийския университет, Институт по изкуствознание – БАН, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Държавния архив, Югозападния университет „Н. Рилски“, Институт по история – БАН и Регионалния музей в Русе разкриват възможностите и пречките пред реализацията на жената в обществения живот. Текстовете разкриват широкия спектър на типовете модернизация в българското общество, изграждащи полета за изява пред различни поколения жени.

Сподели в: