Изложба по библейски сюжети на Марк Шагал и Салвадор Дали

Коледна изложба по библейски сюжети на Марк Шагал и Салвадор Дали са подредени в Галерия за модерно изкуство. Еспозицията ще бъде изложена до 31 декември.

Марк Шагал – Библейска серия, 1960
Библейските сюжети вдъхновяват Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет.

През 50-те и 60-те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи. През 1960 година е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, „Молитвата на Йов” и други.

Салвадор Дали – Biblia Sacra, 1969
Испанският сюрреалист Салвадор Дали също прави своя интерпретация на Библията. Предполага се, че за интереса му към подобна тематика повлиява неговият добър приятел Джузепе Албаретто. Той смятал, че Дали е твърде обсебен от жена си Гала и искал да го насочи към общуване с Бог.

Серията „Biblia Sacra”, която се появява през 1969г., е подготвяна от художника близо 6 години. Първоначално той рисува илюстрациите с гваш. Малко по-късно се появява и графичната серия, която е съставена от общо 105 цветни литографии. Всяка от тях е отпечатана върху ръчно правена хартия. Голяма част от листовете носят водния знак на Дали.

Експозицията е на "Оборище" 10, Галерия за чуждестранно изкуство. 

Вижте още:
С Коледен концерт се открива изложбата "Светло Рождество"
Коледна изложба "Иконописците на България"

Сподели в: