Изложба посветена на Свети Лука се открива във Варна

На 16 октомври 2008 г. от 18.30 ч. в галерия Актив Арт – Варна, се открива сборна изложба на варненските художници "Свети Лука".

На 18 октомври православната ни църква почита св. апостол и евангелист Лука. Освен 12-те апостоли, които навсякъде следвали своя Небесен учител, Иисус Христос избрал още 70 ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села. Преди да ги изпрати на проповед, Той ги наставлявал как да учат народа, дал им власт да изцеряват всяка болест. В числото на 70-те ученици бил и св. Лука, родом от Антиохия, където на младини изучавал медицина и живопис, а по-късно бил и спътник на св. апостол Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим Павел пратил послания до християните от различни места. В тях той наричал Лука "лекар многообичан и брат, когото възхвалява цялата Църква". По-късно св. Лука се отправил за Египет, където в Тива устроил християнска църква, известна по-късно със своята многочисленост и светост. Основал и много други църковни общини в Египет, като лекувал не само телесни, но и душевни страдания.

 Свещеното предание говори, че св. Лука нарисувал две икони: на св. Дева Мария с Божествения Младенец на ръце и на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. По тоя начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Бога Христос, Божията майка и на всички светии. От Египет евангелистът дошъл вече твърде стар в гръцката област Ахайя, недалеко от Патра, където умрял мъченически на 80-годишна възраст. Император Констанций (337 – 361 г.), син на Константин Велики (306-337 г.), като научил за чудесата, които ставали при гроба на св. Лука, наредил тържествено пренасяне на мощите в цариградската църква " Св. Апостоли".

Като пръв християнски иконописец днес много зографи, художници и резбари са избрали св. Лука за свой покровител .
По инициатива на варненското дружество, художниците традиционно ще подредят сборна изложба, за да отбележат празника. Разнообразието в сюжети и изразни средства ще бъде истински подарък за почитателите на изящното. На инициативата откликнаха както доказаните творци: Ангел Атанасов, Кина Петрова, Дария Василянска, Христо Веков, Маргарита Денева, Илия Касабов, Димитър Манолов   и т.н така и младите автори Мария Христова, Велина Гребенска, Иван Димитров и др. Със специално посвещение за празника е иконата на св. Лука,изработена от Росен Германов.

Сподели в: