Изложба Портрет-автопортрет в галерия Райко Алексиев

На 14 септември от 18.00 часа, в Изложбена галерия “Райко Алексиев” на ул.“Раковски” 125 се открива изложба проект “Портрет – автопортрет”. Изложбата ще продължи до 28 септември.

Използвайки обновеното пространство на галерията, колекционерът Иван Ненков представя собствената си колекция от живопис, скулптура, фотография и графика на 33 известни български художника. Авторите, участващи в настоящия проект са:

Георги Чапкънов, Ивайло Мирчев, Светлин Русев, Андрей Даниел, Павел Койчев, Гаро Кешишян, Дария Василянска, Мария Зафиркова, Долорес Дилова, Милко Божков, Ванко Урумов, Веселин Начев, Сашо Анастасов, Васко Василев, Димитър Трайчев, Явор Цанев, Иван Обретенов, Николай Майсторов, Станислав Памукчиев, Свилен Блажев, Даниел Дянков, Кольо Карамфилов, Людмил Лазаров, Красимир Русев, Иван Жабов, Альоша Кафеджийски, Пламен Аврамов, Рая Георгиева, Ангел Станев, Емил Попов, Иван Русев, Росен Донев, Иво Хаджимишев и писателят Людмил Станев.

Основната цел на проекта “Портрет- автопортрет” е създаването на колекция от произведения на изобразителното изкуство, като обединяващото между тях е, те да са създадени в един кратък период от време, показвайки отношението на авторите към една и съща реална личност, съпоставено с отношението им към самите себе си. Иван Ненков в този творчески процес се явява като модел, възложител и организатор. Проектът предвижда творбите от различни автори да се експонират в едно пространство, като по този начин се вижда и съпоставя отношението на автора към модела и към самия себе си.

Идеята за създаването на тази експозиция води началото си от портрет – шарж, направен от художничката Дария Василянска, на самия Иван Ненков, в който тя го улавя невероятно точно по начин, характерен само за нея.

Подобна колекция, представена в изложбата “Портрет- автопортрет” е създадена за първи път у нас.

Намерението на Иван Ненков е с този проект да постави началото на мащабна и сериозна колекция в рамките на националното ни изкуство, визираща художествените, културологичните и духовните проекции на портрета като специфичен жанр във визуалното изкуство.

“Проектът е продължение на диалога, който аз водя с художниците от много години. Той е и едно взаимно оглеждане. Затова този проект е и много личен и много важен за мен и за голяма част от авторите. Просто исках да направя нещо ценностно, нещо по-различно, нещо предизвикателно и сега то е факт“– казва Иван Ненков

Проектът “Портрет- автопортрет” беше представена на 31 август в Градската художествена галерия гр. Варна на юбилейната изложба на колекционера.

Сподели в: