Изложба "Полша в епохата на Ягелоните" ще бъде открита във Варна

Изложбата “Полша в епохата на Ягелоните” ще бъде открита на 10 ноември 2008 г. от 18 часа във Варна – в Парк-музей “Владислав Варненчик” (бул. “Янош Хунияди” № 56). Тя е посветена на 564 години от битката при Варна и е подготвена от Музея на полската армия във Варшава по поръчка на Посолството на Република Полша и Полския институт в София. Включва 16 табла в три езикови версии – българска, полска и английска, които ни запознават с епохата на династията на Ягелоните, като акцентът е положен върху периода на управление на Владислав Варненчик, неговия поход и битката при Варна.
 
Изложбата започва с въвеждащо табло, което разказва за възникването на полската държава през Х-ХІ в., продължава с епохата на феодална раздробеност през ХІІ-ХІV в., спира се на епохата на Ядвига и Ягело и началото на династията Ягелони, разказва за борбата на Полша и Литва срещу Тевтонския орден и похода на Владислав Варненчик към България и битката срещу Османската империя при Варна, състояла се на 10 ноември 1444 г., в която младият полски крал загива. 

Изложбата е дарение от Посолството на Република Полша в София и Полския институт в София на Парк-музей “Владислав Варненчик” – Варна.

Сподели в: