Изложба показва Беловата на Паисий Хилендарски

Днес от 11.00 часа в Националния исторически музей се открива изложбата "Паисий Хилендарски – будителят" под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов. Проявата е посветена на 245-ата годишнина от рождението на Паисий Хилендарски, на 285-ата годишнина от написването на "История славянобългарска", на 45-ата годишнина от канонизацията на светеца и на 135-ата годишнина от избирането на Антим Първи за български екзарх.

Основен експонат е преписът на "История славянобългарска" от края на 18-и век, т. нар. Белова. Изложени са още няколко преписа и издания на "Историята", пощенски марки с образа на Паисий, издание на Хилендарската кондика със сведения за пътуванията на монаха, а за първи път ще бъде показан и негов портрет от художника Пламен Вълчев.

Важен акцент в експозицията са корони, църковни одежди и жезъл, принадлежали на Антим Първи, предоставени от Видинския митрополит Дометиан и от епископ Сионий. Част от тях НИМ ще получи като дарение при откриването на изложбата. Експозицията представя още икони, църковна утвар, картини и забележителни постижения на родните майстори – книжовници, иконописци, зографи, резбари, златари.

На откриването е поканен да участва министър Стефан Данаилов, съобщават от НИМ. Ще присъстват ученици от всички училища, които носят името на Паисий Хилендарски в София – от 129-о училище "Антим Първи", от Софийската духовна семинария и от Италианския лицей в Горна Баня. Епископ Сионий ще освети икони на Паисий Хилендарски, изработени в НИМ, които ще бъдат подарени на училищата.

Сподели в: