Изложба "Планина"

Откриване на изложба "Планина"
живопис на Петя Денева

•    Мястото:
Галерия – книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29
•    Времето: 19.09 -07.10 . 2011
•    Повече за идеята:

   Да изкачиш планина не е просто въпрос на реален планински преход, за който физически подготвяш тялото си, приготвяш си храна и екипировка за из път. Да стигнеш до високите места, това е сериозна задача за всеки пожелал да се развие и надскочи. Рисуването е едно изкачване на по-малки или по-големи възвишения и на не по-малко реални върхове. Всекидневният труд, неизменно дава сили за това. Това е дълга история, дълга подготовка за преходи към по-високи планини. Загръщаш се в наметала-платна, хващаш четките като щеки и потегляш.
   Понякога трябва да си създадеш планината сам. Да се издърпаш за косите, както самият велик приключенец, Барон Мюнхаузен е направил, защото иначе си оставаш там, където си. Изложбата дава стимул за нещо по-значимо. Появява се посока! Изкачиш ли върха обаче, той става равнина и на хоризонта израства нова планина. Планината на познанието е топографски непозната. Можем да бъдем откриватели, ако поискаме.
   Ако пътят е отъпкан, маркировката е ясно видима, ако не, минава време докато я срещнеш пак. Един от господарите на пътя е Съня. Той властва над посоките и знаците. Художникът сънува докато рисува и всяко преминаване в по-висок етап от планината го отвежда към пробуждане. Изкачването става на „живот и смърт”.
•    Повече за авторката:

Петя Денева е родена на 7 ноември 1981 г. в гр. Балчик. През 2000г. завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов”, Варна, а през 2006 г. – Националната Художествена Академия, София; специалност „Живопис”

• Самостоятелни изложби :
2010 – „Зелен свят”, галерия Астри, София
2007 – ГХГ, Балчик

•  Награди:
2006 – Награда на журито за 2006 г. – Фромат 30/30, галерия Астри
2004 – Първа награда за живопис – Национален конкурс за млади художници и критици на МФ „Св. Св. Кирил и Методий„
 – Едногодишна стипендия на доктор А. Кънчев за живопис
2002 – Едногодишна стипендия за Изобразително изкуство на Фондация „Райна Кабаиванска”

Сподели в: