Изложба откри нов културен комплекс в Пазарджик

В афиша на културния живот на Пазарджик и областта се вписа още едно име – Висше училище ”Земеделски колеж”, като за втори път там се състоя голяма културна проява. Със спектакъл-концерт бе открита първата изложба от икони и картини на този адрес, дело на двама пазарджишки майстори на изобразителното изкуство – Константин Анастасов, живопис и Атанас Шикеров, икони.

В програмата взеха участие виртуозен мандолинен пазарджишки оркестър, артистът  Гроздан Герцов, както и международно известното сопрано Весела Тодорова.

С приветствие към дошлите на този нов културен адрес на Пазарджик  се обърна от името на Академичното ръководство на колежа доц.д-р Милка Ангелова. Главен асистент Константин Анастасов  запали на този адрес на българската просвета и култура ритуално свещник с две свещи, символизиращи пламъка на  науката, образованието и на културата, така както те са горяли векове в българската история и са съхранили българския дух.

С приветствия към авторите и с висока оценка на начинанието на висшето училище да се нареди и сред адресите на културния живот на града и областта, се обърнаха представители на изпълнителната власт, обществеността и културни институции. Сергей Вачев, кмет на Калугерово, даде висока оценка на започнатото дело във висшето училище и на работата на неговия уникален Културно-медиен комплекс, обеща да им оказва пълно съдействие, за да се твори под този покрив духовност и култура, да се твори българщина.

Своята готовност за сътрудничество изрази и ръководителят на Ансамбъл ”Пазарджик” Атанас Чолаков. През тази вечер блесна талантът на  художника Константин Анастасов  и като китарист, в негов акомпанимент Весела Тодорова, чаровните дами от мандолинния оркестър, както и цялата публика изпълниха народни песни от Пазарджишкия край, което в този адрес на аграрната наука и образование дойдоха точно на място. Както дойдоха точно на място и наздравиците с чаша кристално  бяло  вино от Пазарджишко и есето-възхвала, изпълнено от Гроздан Герцов за истинското българско вино, нямащо нищо общо с ментетата от питиета на родни винпроми.

До края на месеца двамата автори Константин Анастасов и Атанас Шикеров ще поднесат на пазарджишката общественост още едно голяма приятна изненада на този културен адрес, но по стратегически причини засега те запазиха в тайна предстоящото им общо  творческо дело под покрива на тази голяма българска  пазарджишка къща на науката, образованието, културата и духа. Подразбра се само,че в тяхната работа ще им помага през цялото време известен български светия.

Вижте още:
Равносметка след "Златната ракла" и "Златният ритон"

 

Сподели в: