Изложба отбелязва 70 години от рождението на русенския художник Тодор Филипов

На 11 юли, четвъртък, 2013 г. от 18,00 ч. в ОбКИ „Художествена галерия – Русе” се открива изложба на русенския художник Тодор Филипов. С нея екипът на галерията и приятелите на художника отбелязват 70 годишнината от рождението му.
Представените творби – 19 живописни платна от фонда на Художествената галерия, както и платна и рисунки от частни колекции, разкриват творческите етапи, през които Тодор Филипов преминава.

Най-ранните картини в изложбата, датират от края на 70-те години на 20 в. и се отличават с лек наивизъм и носталгия към живота на село. „Селска вечер” (1977); Село (1978) са един цветен низ от идилични спомени за родното село на автора – Беляново.
През 80-те години стилът на художника започва да се променя. Той запазва пейзажът като сюжет, но го третира значително по-абстрактно. Еспресивността на платната от този период се подсилва от голямия формат и цветовата гама.
80-те години са и времето, в което художественият живот в България е изключетелно активен – провеждат се общи художествени изложби както на национално, така и на регионално ниво. На тези изяви Тодор Филипов неизменно присъства. В резултат от активната си творческа дейност, художникът е поканен от Светлин Русев и става член на СБХ.
През последния си период , започващ в края на 90-те години, Тодор Филипов постепенно се отдръпва от използваната тъмна гама и преминава към светлата тоналност и чистния бял фон. От този етап, в екпозицията са представени няколко работи, собственост на частни колекционери.

През 2004 г., на 61 годишна възраст, художникът умира.
Името на Тодор Филипов остава в историята на русенската артистична сцена редом с Никифор Цонев, Марко Монев, Кирил Герасимов, Петър Попов.

Сподели в: