Изложба обекти и фотография в баня Старинна

Сдружение „Изкуство днес“ и център за съвременно изкуство баня „Старинна“ представят изложбата – обекти и фотография на двама македонски художници – Гоце Наневски и Исмет Рамичевич.

Гоце Наневски
е роден през 1974 г. в Скопие. Има самостоятелни и групови изяви в многобройни галерии и музеи в Македония. Творбите, които ще представи пред пловдивската публика, са от цикъла "Петдесет и петдесет" и "Път". В основата им стои един елемент – брояч от стари, изхвърлени от употреба, бензинови автомати. Броячите са подредени в дълги серии, нанизи и редове, които ритмично се повтарят. Някои от композициите могат да бъдат приведени в механично движение, което заедно с общия вид създава усещането за демонстрация на основни похвати във физиката. Тези броячи отбелязват количеството материя, потребна за получаване на един вид енергия, те са символ на път и движение, напомнят за интригата природа/техника.

Другият автор Исмет Рамичевич, е един от най-креативните артисти в Македония. Роден през 1960 г. Работи като асистент към Факултета по Изящни Изкуства в Скопие, катедра „Скулптура”. Има артистични изяви в много европейски страни и САЩ.
Той ще представи работи от цикъла "Инфо-фабрик" и "Лабиринт", чиято идейна основа засяга интензивния и неспирен поток, чрез който информацията непрекъснато въздейства върху хората. Работите са изградени от един вид материал – вестници, с които се "тъкат" различни форми. Вестниците „формират” тъкан, която метафорично представя информационната мрежа. Създаването на работите е едновременно просто и комплицирано. Простотата се дължи на популярния материал, но изграждането на формите става с търпение и предлага медитативно очистване от свръх продукцията на информацията.

Изложбата ще се открие на 18.07.2007 г., сряда, от 18.30 ч.

Куратор: Мая Чанкуловска.

Сподели в: