Изложба Небесен музикант“ на Михаил Сажаевъ“

Домът на хумора и сатирата (ул. “Брянска” 68) в Габрово представя изложбата „Небесен музикант” – оригинални рисунки на руския художник Михаил Сажаевъ. Показаните 42 творби са част от колекцията рисунки, дарени от автора за художествения фонд „Хумор на народите” на Веселата къща, а самата изложба е посветена на 60-годишнината на твореца и на Годината на Русия в България.

Михаил Сажаевъ е уникален художник, свързан с Дома на хумора още от 1983 година, когато получава награда за карикатура в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Следва награда за рисунка в Биенале’93, участие в международното жури на Биенале’95, участия във всички следващи издания на конкурса. Художникът има самостоятелни изложби в Дома на хумора и сатирата и участия в юбилейните изложби от фонда му „Златни усмивки” (2003) и „Дарено с любов” (2007).

Рисунките на Михаил Сажаевъ откриват един приказно-вълшебен свят, сякаш дошъл от нашето детство, алегоричен и същевременно реален. Природата е населена от хора и животни, чисти или порочни, но винаги носещи някакво философско послание.

В едно свое писмо до музея от 1994 г. Сажаевъ признава: „Сега работя в различни страни, но съм особено признателен на Габрово за това, че там започна някога моята международна дейност и май имам много по-топли чувства към този град, отколкото към някои световни столици. Някога бях истински щастлив в Габрово.”

Кой е Михаил Сажаевъ?
Художник универсал и писател. Участник в над 70 изложби. В момента е художник на класическия реализъм. За тридесет години творчество е създал около 10 000 произведения (живопис, графика, порцелан, скулптура, колаж, текстове и др.), разпръснати в 28 страни по света. Основният фонд е в градове на Русия, Европа и САЩ.
Има три награди от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово, сребърен медал от биеналето на графиката в гр. Анкона (Италия), почетна награда на гр. Нант (Франция), проект „Реална Русия” в Германия – покана от правителството на Германия за участие  в Еврокултост. Негови колекции има във всички европейски страни, САЩ, Канада и Китай. Автор е на литературни произведения (през 1996 г. в САЩ излиза книгата му „Окно неясных представлений”; през 2001 г. списание „Урал” публикува романа му „Книга жизни города Мудоева”; през 2007 г. е издаден двуезичен албум с две наименования “Окно неясных представлений” и “Близнец всему” с всички досегашни текстове и множество рисунки ).
Основно местожителство – Екатеринбург, Русия. Член е на Съюза на художниците на Русия, което се старае да не афишира.

Сподели в: