Изложба на Чавушоглу и Божанов в галерия Сибанк

Галерия СИБАНК представя изложбата на Ергин Чавушоглу и Константин Божанов – "Квинтет без граници". Изложбата обръща специално внимание на ролята на музиката в изразяването на културната идентичност. Двамата художници се завръщат в България със своя изложба след повече от 20 години отсъствие.

През 2006 г. Чавушоглу и Божанов наемат петима виртуозни музиканти от ромски произход, живеещи в малкия граничен град Кешан в Турция, да изпълнят няколко творби от традиционния фолклорен репертоар. Кешан е центърът на Ромската (циганската) общност и се намира в област, назована от Чавушоглу като "самите краища на Европейската идея". Ромското население на градчето е принудено да се засели в района през 1923 г. по линия на междуетническия обмен и постепенно се вплита в гръцкия, турския и българския музикален фолклор и историческа традиция.

Чавушоглу и Божанов помолили музикантите да изберат "идеалното" място за изпълнение, независимо дали е в Кешан или в околностите, така че музиката да зазвучи най-добре. Между предложенията са стара тухларна фабрика, изоставена детска площадка с люлки и катерушки край брега, гората в околностите на градчето, гълъбарник, руини от стара къща от XVIII век и малка спалня в ромска къща. Художниците снимат няколко филма, които пресъздават радостни и меланхолични изблици на едно поколение от чергарски по своята душевност народ – поколение, на което съвсем до скоро са забранявали да пътува и да се преселва. Чавушоглу и Божанов са създали няколко бронзови и алуминиеви скулптури, по идеи взети от фолклорните музикални инструменти и ежедневните битови предмети, използвани от ромите в Кешан.

Гвоздеят на инсталацията е многоекранна видео прожекция, която по-рано тази година беше представена в галерия Haunch of Venison в Цюрих. В нея се съпоставят филмови кадри на отделните музиканти, така че да се създаде хармонична аудиовизуална работа, която синхронизира звук и образ. Музикантите са снимани поотделно. Всеки един от тях изсвирва своята партия на мястото и в контекста, който сами са избрали. Музиката преминава през редица стилове, включващи турски, гръцки, ромски, еврейски, български, арменски и арабски.

В тази изложба Чавушоглу и Божанов представят две скулптурни композиции и две едноканални видео работи със солови изпълнения на музикантите, както и филмова лента, която отразява собствените преживявания на художниците по време на създаването на "Квинтет без граници" .

Изложбата можете да видите до 30 ноември 2007.

Сподели в: